Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα εξαπέλυσε το πρωί της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναγιωτίδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Ξεκινώντας με τη λατινική έκφραση Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται) αναφέρθηκε σε ένα θέμα που εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας και αφορά στη συμφωνία που είχε συναφθεί πριν από τις εκλογές του Επιμελητηρίου πριν από δυο χρόνια μεταξύ του κ. Παναγιωτίδη και του κ. Δέμπα. 

 

γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Η συγκεκριμένη συμφωνία δέσμευε τον κ Δέμπα να αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την παραμονή του στο τιμόνι της διοίκησης και να παραχωρήσει τη θέση του στον κ. Παναγιωτίδη. Θυμίζουμε πως ο κ. Παναγιωτίδης, προεκλογικά, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα ηνία του Επιμελητηρίου καταρτώντας μάλιστα από πολύ νωρίς συνδυασμό με σημαντικά ονόματα στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας. Το γεγονός αυτό, θυμίζουμε, είχε δυσαρεστήσει τότε, σε μεγάλο βαθμό τον κ. Δέμπα ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του ως προφανή διάδοχο του αποσυρθέντα προέδρου, Άγγελου Τσατσούλη.. 

 

 

Ένωσαν δυνάμεις για να πάρουν το Επιμελητήριο

 

Εξηγώντας τα γεγονότα στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι οι δυο αυτές υποψηφιότητες διαίρεσαν τον επιχειρηματικό κόσμο οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν μία συμβιβαστική λύση, ενώνοντας δυνάμεις προκειμένου να μη χαθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου από κάποιον από τους δυο άλλους συνδυασμούς που επίσης διεκδικούσαν την προεδρία, τον συνδυασμό του Παύλου Ζησίμου και τον συνδυασμό του Κίμωνα Παπαδόπουλου. 

 

 

Συμφώνησαν γραπτώς παρουσία μαρτύρων για τη διαδοχή στα δυο χρόνια 

 

Τότε ήταν, όπως είπε ο κ Παναγιωτίδης που με πρωτοβουλία διαφόρων επιχειρηματιών οι κ. Δέμπας και Παναγιωτίδης δέχθηκαν να βρεθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών. 

«Είχα και εξακολουθώ να έχω όραμα και διάθεση να δουλέψω για το θεσμό όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις που μου εμπιστεύτηκαν αν είχε να κάνει με προσωπική φιλοδοξία θα κατέβαινα επικεφαλής του συνδυασμού. Έβαλα το Επιμελητήριο πάνω από οποιαδήποτε προσωπική σκέψη η βούληση. Δεν είδα ποτέ το Επιμελητήριο ως σκαλοπάτι για ικανοποίηση πολιτικών ή επαγγελματικών μου φιλοδοξιών. Ανέλαβαν λοιπόν την πρωτοβουλία συγκεκριμένοι άνθρωποι της αγοράς να συγκλίνουν οι δυο πλευρές και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μεταξύ των άλλων προέβλεπε τα δυο πρώτα χρόνια να είναι πρόεδρος ο κ. Δεμπας και τα επόμενα δυο χρόνια να είμαι πρόεδρος της θητείας εγώ. Πριν συμφωνήσουμε, ενημέρωσα τους ανθρώπους που είχαν πρόθεση να συμμετέχουν στο δικό μου ψηφοδέλτιο, τη δική μου ομάδα δηλαδή. Μεταξύ αυτών το πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου τον κ. Λεμονίδη και τον γενικό γραμματέα τον κ. Κελγιώργη. Με ενήμερους τους ανθρώπους της ομάδας μου που στήριζαν την υποψηφιότητα μου και με ενήμερο τον απερχόμενο πρόεδρο κ Τσατσούλη αποφασίσαμε να κατεβούμε στις εκλογές με κοινό συνδυασμό. Δώσαμε τα χέρια και μάλιστα η συμφωνία έγινε γραπτό κείμενο. Σε όλα τα σημεία του συμφώνησε τόσο ο κ. Δέμπας, όσο κι εγώ παρουσία των κ.κ. Αρσονιάδη, Χατζούλη, Χατζηχρήστου και Παπαϊωάννου».

 

 

Δεν υπέγραψαν το κείμενο πίστεψαν στον λόγο της τιμής του Μ. Δέμπα 

 

«Δεν υπογράψαμε το κείμενο», είπε ο κ. Παναγιωτίδης, «Θεωρούσαμε όλοι ότι αρκούσε ο λόγος της αντρικής και της επαγγελματικής μας τιμής. Εξάλλου οι άνθρωποι της αγοράς κρατάμε τον λόγο μας και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία από το λόγο και την τιμή μας. Ακολούθησε μια προεκλογική περίοδος γεμάτη ένταση και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δυστυχώς το πρόσωπο του επικεφαλής του συνδυασμού μας έπαιξε σημαντικό ρόλο γι αυτό. Σύραμε τους αντιπάλους και συρθήκαμε κι εμείς σε έναν προεκλογικό αγώνα που δεν ταίριαζε σε εμπόρους ούτε σε επαγγελματίες. Ο κ Δέμπας ανέλαβε πρόεδρος κι είμαστε σήμερα δυο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπενθύμισα πριν από λίγες ημέρες στον κ Δέμπα τη συμφωνία μας δεν έχει πρόθεση να την τηρήσει. Μου πρότεινε μάλιστα να ξεχάσω τη συμφωνία και στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος στο δικό μου συνδυασμό», είπε ο κ. Παναγιωτίδης. 

 

 

Κουτσομπολιά για να τον πλήξουν τα περί συμφωνίας έλεγε σε όλους ο Μ. Δέμπας 

 

Ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Τόνισε πως θα παραμείνει στη θέση του στο Επιμελητήριο λέγοντας πως θα ψηφίζει τα θέματα που φέρνει η διοίκηση κατά βούληση, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του συνδυασμού Δέμπα και όπως είχαν γίνει αποδεκτές από τον ίδιο δεν εφαρμόζονται. Επισήμανε πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με δικό του συνδυασμό και πως σήμερα μίλησε καθώς υπάρχουν άνθρωποι της αγοράς απέναντι στους οποίους είχε δεσμευτεί πως θα υπάρξει διαδοχή στην κεφαλή του Επιμελητηρίου. «Πίστευα πως δεν θα χρειαζόταν να μιλήσω και  ο κ. Δέμπας θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει συμβεί και σε άλλα Επιμελητήρια της χώρας. Αντίθετα ο κ. Δέμπας έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως δεν υπάρχει συμφωνία και πως όλα αυτά είναι κουτσομπολιά για να τον πλήξουν. Η συμφωνία ανδρών είναι κουτσομπολιό. Η δήλωση αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους που ήταν μπροστά στη συμφωνία αλλά και εμένα τον ίδιο. Επειδή ο κ. Δέμπας και το περιβάλλον του λένε πως δεν υπάρχει συμφωνία αλλά πως έγινε μια απλή συζήτηση. Καμία συζήτηση δεν έγινε υπήρξε συμφωνία παρουσία κάποιων ανθρώπων. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί τον λόγο μου», είπε.

 

 

Τι αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας

 

Ο κ. Παναγιωτίδης προς επίρρωση των λόγων του έδωσε στους δημοσιογράφους το κείμενο της συμφωνίας που συνάφθηκε από τις δυο πλευρές. Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει

Σήμερα την 29/8/2017 έγινε συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων με θέμα τις επικείμενες εκλογές στο επιμελητήριο Καβάλας

Παρόντες ήταν οι Μάρκος Δέμπας και Παναγιωτίδης Ιωάννης οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεση να είναι επικεφαλής ξεχωριστών συνδυασμών για τις εκλογές του επιμελητηρίου, καθώς και 

οι Αρσονιάδης Παναγιώτης , Παπαιωάννου Ιωάννης, Χατζηχρήστος Θεόδωρος και Χατζούλης Θωμάς.

Μετά από συζήτηση που ακολούθησε και τις απόψεις που κατατέθηκαν από τους όλους τους παριστάμενους συμφωνήθηκαν ομόφωνα από όλους τα εξής.

 

Η κάθοδος στις εκλογές του επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει

Με ένα συνδυασμό με υποψήφιο πρόεδρο τον Μάρκο Δέμπα.

Η ανακοίνωση θα γίνει με κοινή συνέντευξη τύπου 

 

Στο ψηφοδέλτιο θα μπορεί να συμμετέχει όποιον επιθυμεί να προτείνει Ο Μαρκος Δέμπας και ο Γιάννης Παναγιωτίδης.
Σε περίπτωση υποψηφιότητας ενός εκ των δύο σε αιρετή θέση αυτοδιοίκησης η βουλευτικής υποψηφιότητα η σε διορισμό σε θέση επικεφαλής άλλου οργανισμού 

Υπάρχει αυτόματα παραίτηση από το αξίωμα μέλους της διοικητικής επιτροπής.

Η συγκρότηση της δκτης επιτροπής θα γίνει από κοινού μεταξύ Μάρκου Δέμπα και Γιάννη Παναγιωτίδη
Συμφωνείται ότι ο Μαρκος Δέμπας ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας και την 31/12/2019 θα παραιτηθεί προτείνοντας για την θέση του προέδρου τον Γιάννη Παναγιωτίδη δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την υποψηφιότητα του για την επόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνείται ότι αν υπάρξει ανάγκη παράτασης της θητείας του Μάρκου Δέμπα  για εύλογο χρονικό διάστημα ( ενός- δύο μηνών) πέραν την 31/12/2019   λόγω έκτακτων συνθηκών, αυτό να γίνει χωρίς αντιρρήσεις

Για το θέμα αυτό θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση παραίτησης από την θέση του προέδρου από τον Μάρκο Δέμπα