Στην πρωτοβουλία του γαλακτοβιομήχανου Μιχάλη Σαράντη να προταθεί για πρόεδρος της Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα απαντούν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ανακοίνωσή τους γραμμένη με ειρωνικό τρόπο προκειμένου να καταδείξουν, κατά την άποψή τους πως πρόκειται για μία πρόταση που δεν στέκει. Σύμφωνα με τη συνέντευξη που δόθηκε από τον ίδιο τον γαλακτοβιομήχανο στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ανάμεσα στους λόγους που αυτοπροτάθηκε να προεδρεύσει της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος που δίνεται από κάποιους μικρούς παραγωγούς για να ανταγωνιστούν τα μεγάλα τυροκομεία.

 

Ακολουθεί η απάντηση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ 

 

ΘΕΜΑ "Διεπαγγελματικής συνέχεια. Μόνο για όσους έχουν διαβάσει τη συνέντευξη, του πεντακάθαρου γαλακτοβιομήχανου"

Με σεβασμό στη μακρόχρονη επιχειρηματική πορεία του γνωστού συνεντευξιαζόμενου γαλακτοβιομήχανου (στο εξής θα αναφέρεται κι ως “συνεργάτης”) και του αδερφού του, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή – ανακοίνωση στήριξης, στο δίκαιο αγώνα που ξεκινά, κατά των οργανωμένων συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και της εμπορίας της φέτας.

 

Στηρίζουμε την αυτοπρότασή του να ηγηθεί της Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Φέτα. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον πόνο και το μόχθο των κτηνοτρόφων, αφού ο παππούς του είχε χιλιάδες πρόβατα στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Είναι ένας από εμάς!

 

Θεωρούμε ότι μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια, στη διοίκηση της Διεπαγγελματικής της Φέτας, τους μεταποιητές αλλά και τους κτηνοτρόφους. Να επισημάνουμε ότι πρότασή μας, αν ζητηθεί η γνώμη μας, θα είναι η συμμετοχή στη διεπαγγελματική και των ανθρώπων της εμπορίας της φέτας, που σίγουρα και αυτούς μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια, λόγω εμπειρίας.

 

Πιστεύουμε ότι υπό την ηγεσία του, θα χτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των μικρών τυροκομείων, που φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πτώση της τιμής της φέτας στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν την τιμή του παραγωγού. 

 

Το είχαμε υποπτευθεί από καιρό, ότι αυτοί οι μικροτυροκόμοι φταίνε! 

 

Στηρίζουμε τον αγώνα του κατά των ελληνοποιήσεων και γνωρίζουμε τον πόλεμο που δέχεται όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, "τα οπωροφόρα δέντρα πετροβολούν"! Πρέπει να συνταχτούμε  πίσω από τον επιχειρηματία που στήριξε και στηρίζει τον Έλληνα, το Βούλγαρο και το Ρουμάνο κτηνοτρόφο. Άλλωστε τα Βαλκάνια είναι μία γειτονιά, με κοινή κουλτούρα και πρέπει κάποια στιγμή και το γάλα, να έχει μια κοινή χαμηλή τιμή στις τρεις αυτές χώρες, ασχέτως του διαφορετικού κόστους παραγωγής στην κάθε μία. Πρέπει κι εμείς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, να γίνουμε επιτέλους ανταγωνιστικοί, απέναντι στους Βαλκάνιους συναδέλφους μας! 

 

Η αγωνία του συνεργάτη μας είναι εμφανής στο θέμα της επιβίωσης του Έλληνα κτηνοτρόφου. Ποιος γνωρίζει καλύτερα το κόστος και την αξία του γάλακτος, που εμείς παράγουμε, από τον δικό μας άνθρωπο; 

 

Τα 0,75 για το κακό γάλα, ως και 0,90 λεπτά για το καλό γάλα, δεν είναι και λίγα. Πολλά δίνετε, πολλά παίρνετε συνάδελφοι! Ταΐστε καλά συνάδελφοι τα ζώα σας και μην έχετε απαίτηση να βγάλετε μεροκάματο με 50 και 100 πρόβατα. Κάντε τουλάχιστον 600-700 πρόβατα και νύχτα μέρα, νέοι με τις οικογένειές σας, 365 μέρες το χρόνο, δουλέψτε για να κάνετε νοικοκυριό! Να έχετε όμως καλό γάλα! Να αξίζει να έρθει να το πάρει. Πάνω από 13% λιποπρωτεϊνες! 

 

Να είμαστε και κάπου άνθρωποι! Να σεβόμαστε τον κόπο, τον μόχθο και τις θυσίες που έκανε ο καλός μας συνεργάτης, για να στηρίξει την Ελληνική, τη Βουλγάρικη και τη Ρουμάνικη κτηνοτροφία.

 

Παραφράζοντας τα λόγια ενός πρώην πρωθυπουργού, σας λέμε : «Μη ρωτάτε τι κάνει ο γαλακτοβιομήχανος για εσάς αλλά τι κάνετε εσείς για το γαλακτοβιομήχανο».

 

Οι συκοφαντίες έχουν και τα όρια τους. Παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο συνεργάτης μας στη συνέντευξή του, ότι μόλις αντιλήφθηκε τυχαία λάθη και παραλείψεις ή εκ παραδρομής ενέργειες,  όπως το "greek yogurt" από τη Ρουμανία και τη μη σωστή αναγραφή της χώρας παρασκευής τυριού, παραγωγής του, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, παρενέβη άμεσα και διόρθωσε τα πεπραγμένα.

 

Έχει δίκιο όταν λέει ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, πολλοί έκαναν την τρίχα, τριχιά! Ότι έγινε, έγινε! Άλλωστε τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα και αμαρτία εξομολογημένη δεν είναι πια αμαρτία!

 

Είμαστε σίγουροι ότι εκ παραδρομής ή από λάθος δεν έχει συμπεριληφθεί, στα 15 σημεία που έχει προτείνει ο καλός μας συνεργάτης, ως βάση για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής της Φέτας κι ο εξονυχιστικός έλεγχος, στις πύλες εισόδου της χώρας και των ψυγείων που μεταφέρουν γαλακτοκομικά προιόντα. Ιδιαίτερα από  τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μία απλή παράλειψη! Άλλωστε είναι πεντακάθαρος, όπως λέει κι ο ίδιος και δεν φοβάται κανένα έλεγχο, παρά τη στοχοποίησή του. Εμείς θα πούμε στους κακοπροαίρετους συναδέλφους του, "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω".

 

Εμείς οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα κι αποσύρουμε την πρότασή μας, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του γάλακτος.

 

Άλλωστε τι είναι τα χαρτιά μπροστά στο λόγο των συνεργατών; Τίποτα δεν είναι!

 

Πως μωρέ συνάδελφοι, οι καλοί μας συνεργάτες γαλακτοβιομήχανοι, να μας δώσουν συγκεκριμένη τιμή για το γάλα, όταν δεν έχουν κλείσει πρώτα συγκεκριμένη τιμή για τη φέτα; Πως; 

 

Παίρνουν μολύβι και χαρτί, αθροίζουν το κόστος παραγωγής της Φέτας, δηλαδή κέρδος της εταιρίας, μισθοί και μπόνους των στελεχών, επαγγελματικά ταξίδια, γεύματα εργασίας, εκθέσεις, διαφημίσεις, μισθοί υπαλλήλων, μεροκάματα εργατών, ρεύμα, καύσιμα, υλικά, αποσβέσεις, κι άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι ανελαστικές δαπάνες. Ρωτήστε και κανένα οικονομολόγο!

 

Βγαίνει το κόστος του προιόντος, συμφωνούν και υπογράφουν την τιμή της φέτας κι ότι περισσεύει, από την αφαίρεση των δύο, είναι η τιμή για το γάλα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 

Να λέτε, πάλι καλά που περισσεύει και κάτι για μας, συνάδελφοι! Οι γαλακτοβιομήχανοι δεν κάνουν το χόμπυ τους, κάνουν μπίζνες!

 

Εμείς στην ΑΜΘ, τον τρόπο συνδιαλλαγής που υπάρχει σήμερα, ανάμεσα στους γαλακτοβιομήχανους και τους κτηνοτρόφους, δηλαδή της ανοιχτής τιμής, θα τον εφαρμόσουμε με τους προμηθευτές μας.

 

Θα παραλαμβάνουμε τις ζωοτροφές κι όλα μας τα εφόδια, με ανοιχτή τιμή και ανάλογα πόσο θα πουλάμε το προιόν μας, θα τιμολογούμε και την αξία τους!

 

Όσο μεγαλώνουμε πρέπει να μαθαίνουμε και να γινόμαστε σοφότεροι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επιχειρηματίες κι όχι τσοπαναραίοι σαν κι εμάς. Είναι πολλά χρόνια μπροστά!

 

Είμαστε οι πρώτοι κτηνοτρόφοι που προτείνουμε τον συγκεκριμένο γαλακτοβιομήχανο για πρόεδρο της Διεπαγγελματικής της Φέτας.

 

Όσο γι’ αυτόν τον ακατανόμαστο περιφερειάρχη που είπε "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", εννοώντας απ’ ότι φαίνεται τον καλό μας συνεργάτη, του λέμε ότι είναι απαράδεκτος! Κάνοντας έναν απλό συλλογισμό τον ρωτάμε. Ποιός κύριε περιφερειάρχη γνωρίζει καλύτερα από το λύκο, τις κινήσεις των άλλων λύκων; Απαντήστε, ποιός;

Στο κάτω κάτω, είναι στη μοίρα των προβάτων να τα τρώνε και οι λύκοι.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι, "λύκοι θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν πρόβατα".

 

ΥΓ1   ΕΊΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΆΘΑΡΟΣ!

 

ΥΓ2 Από την κατώτερη και την ανώτερη τιμή που ανέφερε ο καλός μας συνεργάτης, προσθέστε τουλάχιστον 20%. Με τη συμβολή όλων τους, κατάφεραν να μην υπάρχουν γάλατα!

 

ΥΓ3  Είμαστε ευλογημένοι, δεν εξηγείται αλλιώς η υπερπαραγωγή του 2016 – 2018, που ανέφερε ο καλός μας συνεργάτης. Τα αιγοπρόβατα  στην ΑΜΘ το 2015 ήταν 1.218.165 και το 2019 είναι 887.994. Τα ζώα λιγοστεύουν και το γάλα αυξάνεται. Υπερπαραγωγή! ΘΑΥΜΑ!!!

 

ΥΓ4  Τελικά πόσες Διεπαγγελματικές για τη Φέτα πρέπει να γίνουν για να ικανοποιηθούν όλα τα... (μαγαζάκια μας);

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

 

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6974813465

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820

•       ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798