Επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς έστειλε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, ζητώντας τη διατήρηση των υποκαταστημάτων Κρηνίδων και Σταυρούπολης. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρεται στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην Καβάλα και μεταφέρει τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση της Τράπεζας για τις αποφάσεις της. 

 

Η επιστολή της είναι η εξής: 

 

Καβάλα, 11 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΠΡΟΣ:             Διευθύνοντα Σύμβουλο Τράπεζας Πειραιώς 

ΘΕΜΑ:            Υποκαταστήματα Πειραιώς σε Κρηνίδες Καβάλας & Σταυρούπολη Ξάνθης 

 

Όπως ήδη γνωρίζετε η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να κλείσει τα δύο υποκαταστήματά της στις Κρηνίδες Καβάλας και την Σταυρούπολη Ξάνθης και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έχει προκαλέσει για ακόμη μία φορά, και όχι αδίκως, την σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

 

Κατόπιν και της σύσκεψης τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 11/9 στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Τράπεζας, και των όσων επιχειρημάτων προβλήθηκαν σε αυτήν από τους παριστάμενους, θα ανέμενε εύλογα κανείς ότι θα υπήρχε ήδη επίσημη ενημέρωση της Τράπεζας για την ανάκληση αυτής της αποφάσεως της. 

 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Διοίκηση της Τράπεζας ότι το κλείσιμο ενός υποκαταστήματος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε οικονομικά κριτήρια ή μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οι ιδιαίτερες συνθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν αναγκαία την ύπαρξη ή όχι ενός υποκαταστήματος στην υπό εξέταση περιοχή. 

 

Τα ανωτέρω έχει ηθική υποχρέωση να μην τα αγνοεί οποιαδήποτε Τράπεζα, η οποία συμμετείχε ή θα συμμετέχει στο μέλλον σε οποιοδήποτε σχέδιο κρατικής υποβοήθησης, ως ελάχιστη υποχρέωσή της απέναντι στον ελληνικό λαό. 

 

Τυπικά, αν κι έχετε ήδη ενημερωθεί για τις ιδιαίτερες ανθρωπογεωγραφικές συνθήκες αρχικώς στην περιοχή των Κρηνίδων Καβάλας, σας επισημαίνω προς γνώση σας ότι:

 

Οι Κρηνίδες είναι μια μεγάλη αγροτική περιοχή με αναπτυσσόμενη οικονομία μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία της Unesco, αλλά και χάρη στα μοναδικά Λασπόλουτρα της περιοχής, μια κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση. 

 

Επίσης μια ακόμη ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων είναι υπερήλικες και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα συνεργασίας με την τράπεζα και ταυτόχρονα δεν δύνανται να μεταβούν στην Καβάλα για να κάνουν τις συναλλαγές τους αυτοπροσώπως. Το υποκατάστημα Κρηνίδων εξυπηρετεί όχι μόνο τις Κρηνίδες αλλά την ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται έως και τα κοντινά χωριά της Δράμας, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο όγκο συναλλαγών, με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια.

 

Αντίστοιχα επιχειρήματα υφίστανται και για το υποκατάστημα της Σταυρούπολης στην Ξάνθη, περιοχή, η οποία είναι γνωστή για την μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη. Από το υποκατάστημα αυτό εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων ορεινών χωριών που ανήκουν στον Δήμο Νέστου Καβάλας, οι οποίοι επίσης ως επί το πλείστον είναι προχωρημένης ηλικίας. 

 

Για τους λόγους αυτούς σας καλώ να αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και στο πλαίσιο και των κοινωνικών σας υποχρεώσεων να εκτιμήσετε αυτές και να λάβετε άμεσα σχετικές ανακλητικές αποφάσεις. 

Τέλος θα εκτιμούσα να με ενημερώσετε εγγράφως για την τελική απόφαση σας, ώστε να ενημερωθεί με έγκυρο τρόπο η τοπική κοινωνία.

 

Με εκτίμηση

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Βουλευτής Ν.Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ