Με αφετηρία το βορειότερο λιμάνι του Αιγαίου, την Καβάλα, την πόλη όπου μεγάλωσε και έμαθε τη θάλασσα, ο Στράτος Καλαφάτης φωτογράφισε τους υδάτινους δρόμους του πελάγους και η εργασία του αυτή αποτυπώθηκε στο βιβλίο του «Αρχιπέλαγος» και στην ομώνυμη έκθεση που αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στη Νικήτη Χαλκιδικής και τη Νάουσα της Πάρου.

 

Φωτογραφίζει πάνω από τριάντα χρόνια

Ο Στράτος Καλαφάτης ταξιδεύει και φωτογραφίζει πάνω από τριάντα χρόνια, ενώ παρουσιάζει τη δουλειά του σε γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ενώ έργα του συμπεριλαμβάνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργήσει με τη φωτογράφο Λία Ναλμπαντίδου το Studiotessera, έναν χώρο για τη φωτογραφία με εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. «Τη θάλασσα τη γνώρισα μέσα από τον ήχο της. Εφτανε τα βράδια τραχύς, ρυθμικός στο παιδικό μου δωμάτιο. Η εικόνα της ήταν τόσο παρούσα που σχεδόν μου διέφευγε. Γινόταν ένα με τους λόφους της Καλαμίτσας, σ’ ένα τοπίο δεδομένο όσο και η πράξη της αναπνοής» γράφει στο βιβλίο του «Αρχιπέλαγος» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αγρα πριν από ενάμιση χρόνο και περιλαμβάνει τις εικόνες οι οποίες του εντυπώθηκαν ταξιδεύοντας στους υδάτινους δρόμους του Αιγαίου.

 

INFO

Το βιβλίο «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγρα. Η ομώνυμη έκθεση παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Αποθήκη στην παραλία Νικήτης Χαλκιδικής (έως τις 30/9) και στον χώρο τέχνης Twos στη Νάουσα Πάρου (έως τις 31/8)

(Με στοιχεία από την συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη για το Docoumento gr