Αποστολή του δήμου Παγγαίου αποτελούμενη από τους Θεόδωρο Τσαβδαρίδη, Πολύζω Μήττου (στελέχη του Δήμου Παγγαίου) και τον Ιωάννη Τσουκαλίδη (εξωτερικό συνεργάτη), μαζί με τον Ευάγγελο Κατσαρό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παραβρέθηκαν στην άσκηση πολιτικής προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα “KRIZNICA 2015”  στην επαρχία Virovitica-Podravina της Κροατίας στις 24-26 Μαρτίου 2015. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ACHELOUS», στο οποίο ο δήμος Παγγαίου είναι εταίρος.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προεργασία του σχεδίου της άσκησης ετοιμότητας και ακολούθως παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του επαρχείου Virovitica-Podravina στη Virovitica, όπου έγινε και η εκ των προτέρων αξιολόγηση. Τη δεύτερη ημέρα υλοποιήθηκε η άσκηση με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας, τον Ερυθρό Σταυρό, τους εθελοντές διασώστες, και πλήθος κόσμου. Παραβρέθηκαν 350 άτομα και η άσκηση υλοποιήθηκε με επιτυχία, ενώ την τρίτη ημέρα έγινε αξιολόγηση της άσκησης (προετοιμασία, υλοποίηση), η οποία θα βοηθήσει τους υπόλοιπους εταίρους στην προετοιμασία της δικής τους άσκησης.

Η επόμενη δράση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στην πόλη των Σκοπίων, ακολουθεί το Μάιο στο Αράντ Ρουμανίας, το καλοκαίρι στο Μπόρινο – Βουλγαρίας και στη συνέχεια στον δήμο Παγγαίου. Η τελευταία άσκηση θα γίνει στη Βιτζέντζα της Ιταλίας το φθινόπωρο.

Η υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας συμβάλει στην εκπαίδευση προσωπικού και εθελοντών, ενώ όσον αφορά στις Τοπικές Αρχές, στη βελτίωση και οργάνωση δράσεων πολιτικής προστασίας, στον έλεγχο των υφιστάμενων σχεδίων πολιτικής προστασίας για πλημμύρες και στην ετοιμότητα των υπηρεσιών, στον έλεγχο της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, στην ανάδειξη προβλημάτων και αστοχιών για την πρόταση λύσεων, στη βελτίωση του συντονισμού και της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, της επικοινωνίας και της διαχείρισης πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων στο σύστημα πολιτικής προστασίας, στην τεκμηρίωση των υφιστάμενων πόρων και  τέλος στην αξιολόγηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Το προσεχές διάστημα ο δήμος Παγγαίου, ως εταίρος του προγράμματος, θα συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Εργαστήριο Βελτιστοποιήσεων, για την προετοιμασία της αντίστοιχης άσκησης.