Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαμοθράκη μένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιο κομφούζιο στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Τις τελευταίες εβδομάδες το νησί έχει πολύ υψηλές πληρότητες στα καταλύματά του ενώ την τρέχουσα και την επόμενη αλλά και μεθεπόμενη εβδομάδα, δεν βρίσκεις εύκολα κατάλυμα. 

 

Την ίδια ώρα, προέκυψε μια πρωτοφανής, αρνητική συγκυρία. Δύο από τα τρία πλοία που συνδέουν τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη, παρουσίασαν ταυτόχρονα σοβαρές βλάβες. Πρόκειται για το ΣΑΟΣ ΙΙ και το ΣΑΟΝΗΣΟΣ, τα δύο μόνα πλοία που μεταφέρουν και αυτοκίνητα. Δρομολόγια για την ώρα εκτελεί μόνο το ΖΕΦΥΡΟΣ, το οποίο ωστόσο μεταφέρει μόνο επιβάτες. Και τα τρία πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρία, συμφερόντων Φώτη Μανούση. 

 

Τις τελευταίες ημέρες τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί περιμένουν σε ουρές για να βρουν τρόπο να φύγουν από τη Σαμοθράκη και η ταλαιπωρία που υφίστανται, παρατηρείται για πρώτη φορά.  Το αρμόδιο Υπουργείο ανέθεσε στο φέρι μπόουτ «Άναξ» (συμφερόντων Γιάννη Μητσόπουλου) να αναλάβει τη μεταφορά αυτοκινήτων κι έτσι το φέρι άφησε τη Θάσο και εξυπηρέτησε σε ένα βαθμό την κατάσταση, μεταφέροντας μόνο ασυνόδευτα αυτοκίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες τα παραλάμβαναν από την Αλεξανδρούπολη. 

 

Αποχωρεί οριστικά από το νησί η Saos Ferries

Μέσα σε αυτή την πολύ κακή συγκυρία, ο Φώτης Μανούσης της Saos Ferries ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τη Σαμοθράκη με μια δημόσια επιστολή στην οποία δεν κρύβει την μεγάλη πικρία του. Ωστόσο έχει γίνει ήδη αντικείμενο σφοδρής κριτικής για μια τέτοια αποφάση μεσούσης της θερινής σεζόν, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί την τοπική κοινωνία με αποχώρηση (δείτε παρακάτω). 

 

Λέει στην επιστολή του: 

 

"Στα 70 χρόνια της ζωής μου γνώρισα και αντιμετώπισα – ευτυχώς με επιτυχία- πολλές αντιξοότητες.

 

Από την αγάπη μου για το νησί μας, αγωνίστηκα για να βγεί αυτό από την απομόνωση και ο ίδιος επένδυσα σχεδόν όλους τους οικογενειακούς μου πόρους, για να το εξασφαλίσω με τρία πλοία, ώστε να μην μείνει ποτέ αποκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Δυστυχώς, έτυχε να ζήσω αυτές τις μέρες και την υπέρτατη ατυχία, αυτή του να υποστούν σοβαρές απρόβλεπτες και αναπότρεπτες βλάβες τα δύο από τα τρία αυτά πλοία, ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ταυτόχρονα και μάλιστα στον πιο κρίσιμο μήνα του έτους.

 

Μάλιστα, το πρώτο υπέστη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μηχανικών, πρωτόγνωρη βλάβη για τα ναυτιλιακά χρονικά. Από την πρώτη στιγμή, έσπευσα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με όλες τις δικές μου και ξένες ακόμα δυνάμεις... Δυστυχώς, όμως, τέτοια προβλήματα δεν ξεπερνιώνται από τη μια στιγμή στην άλλη.

 

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα κακοτυχιών, η σταθερά όλα αυτά τα χρόνια μοχθηρή μειοψηφία ηττημένων έσπευσε να ρίξει το φαρμάκι της.

 

Έφτασαν στο σημείο να εύχονται το ναυάγιο των πλοίων και την ατομική μου εξόντωση "με εγκεφαλικό"!

 

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατα την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου με εξύβριζαν χυδαία και με συκοφαντούσαν ως "εκβιαστή".

 

Οι ίδιοι που τόσα χρόνια, σε όσες προσπάθειες και αν έκανα κατα καιρούς για το νησί, αφού δεν εύρισκαν, επινοούσαν, οπως και τώρα, κακές προθέσεις και σκοπιμότητες. Οι ίδιοι που ενώ είχαν ευεργετηθεί διαχρονικά απο εμένα με χαρακτήριζαν ως "εκμεταλλευτή" του νησιού.

 

Οι ίδιοι που λησμονούν ότι πριν 20 χρόνια, οταν μου ζητήθηκε να σώσω την ναυτιλιακή συγκοινωνία του νησίου, καθώς και τις ακίνητες περιουσίες όλων όσων είχαν μέχρι τότε εγγυηθεί ατομικά για τα δάνεια των σαμοθρακίτικων πλοίων, έσπευσα να υποθηκεύσω την οικογενειακή μου περιουσία, και να βουτήξω σε απάτητα νερά, χωρίς να έχω υπάρξει εφοπλιστής και χωρίς καν προϋπηρεσία στην ναυτιλία.

 

Επιτυχές αποτέλεσμα των 20 ετών αυτών, οι εταιρία μας να συγκοινωνεί με την ηπειρωτική χώρα με 3 πλοία...

 

Μετά από όλα αυτά, δεν αξίζει στα χρόνια μου τέτοια αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες κακεντρεχείς!

 

Φτάνει, πια, λοιπόν, η αυλαία πέφτει για μένα και τη Σαμοθράκη, που δεν αξίζει να σπιλώνεται από τέτοιους ανθρώπους, που εύχονται και απεργάζονται το κακό της !

 

Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει, ειδικά στην ηλικία μου, να ζει με την παράλογη έχθρα μισανθρώπων εναντίον του.

 

Γι' αυτό, εξαντλημένος από το πάθος τους για εξόντωση, αποχωρώ από το νησί, τόσο προσωπικά όσο και επιχειρηματικά.

 

Ευχαριστώ δημόσια και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους ναυτικούς των πλοίων μας και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που αγωνιστήκαμε μαζί ανιδιοτελώς για το καλύτερο για το νησί μας.

 

Αυτοί γνωρίζουν την αλήθεια και μπορούν να την περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια.

 

Μόνη μου εκκρεμότητα η συνέχιση της προσπάθειάς μου αυτών των ημερών, ωστε να ομαλοποιηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα η συγκοινωνία.

 

Μετά από όλα αυτά, μένει μόνο η αγάπη των ευτυχώς πολλών Σαμοθρακιτών, που με τίμησαν με την φιλία τους. Τα πλοία και οι επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν αλλού στην Ελλάδα, όμως η αγάπη και η φιλία ζει και θα ζει για πάντα στη Σαμοθράκη μας."

 

Τα είπε και το 2018: "θα τα πουλήσω όλα και θα φύγω"

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανούσης έχει πει κι άλλες φορές στο παρελθόν ότι σκοπεύει να παρατήσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει στην αρχή της προηγούμενης σεζόν, το Μάιο του 2018.