Την απόφασή της να μην ανέβει στην εξέδρα αλλά να παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου «μαζί με τους πολίτες» γνωστοποιεί με γραπτή της δήλωση η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα. Παράλληλα, στο μήνυμα που απευθύνει παραλληλίζει τον αγώνα του 1821 με τον σημερινό αγώνα ως προς τη στάση της Ελλάδας απέναντι «στους ισχυρούς της Ευρώπης».

Είναι η πρώτη φορά που η βουλευτής εκδίδει ανακοίνωση ατομικά, δείχνοντας ότι μάλλον έχει σταματήσει η κοινή επικοινωνιακή πλεύση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ατομική ανακοίνωση του βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη με την οποία έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχθηκε βουλευτικό αυτοκίνητο και αστυνομικό φρουρό. 

 

Στη δήλωσή της για την 25η Μαρτίου η βουλευτής αναφέρει τα εξής:

 

           Η Ελληνική Δημοκρατία και οι Πολίτες της Χώρας Τιμούν την ημέρα που συμβολικά έχει καθιερωθεί ως ορόσημο για την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην Απελευθέρωση του Λαού μας από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

           Κάθε μέρα Ιστορικής Μνήμης έχει έναν διττό χαρακτήρα. Από την μια μεριά αποσκοπεί στην απόδοση των οφειλόμενων τιμών στους ανθρώπους που πολέμησαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας και της Αυτοδιάθεσης  και  άρα συμβάλει στην Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης, και από την άλλη πλευρά, πράγμα εξίσου σημαντικό, μας καλεί να μελετήσουμε το Ιστορικό γεγονός και να μεταφέρουμε τις αξίες που σηματοδοτεί στις νέες γενιές.

Η Επέτειος της Επανάστασης του 1821 φέρνει μαζί της δυο σημαντικές αναλογίες με την σημερινή πραγματικότητα.

          Τότε, οι ισχυροί της Ευρώπης ήταν κάθετα αντίθετοι και εχθρικοί απέναντι στο Ελληνικό  αίτημα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σήμερα είναι αντίθετοι με το Εθνικό μας Σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, επιμένοντας στην εφαρμογή του δικού τους στην ουσία σχεδίου που εφαρμόστηκε μέσω του μνημονίου τα τελευταία 5 χρόνια με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

        Τότε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ελίτ της εποχής προασπίζοντας τα στενά οικονομικά της συμφέροντα συντάχθηκαν με τα σχέδια των Ευρωπαίων προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αναστείλουν την Επαναστατική Δραστηριότητα προβάλλοντας τη θεωρία της αδυναμίας του ανίσχυρου απέναντι στον ισχυρό, τρομοκρατώντας τον λαό και  καταστροφολογώντας για τα δεινά που θα φέρει ο Αγώνας.

       Αλλά μήπως τηρουμένων των αναλογιών κάτι τέτοιο δε ζούμε και σήμερα;

Ευτυχώς η Ιστορία δεν κινείται μόνο στην τροχιά της θέλησης των ισχυρών, αλλά συνήθως επιβραβεύει τον αγώνα των Ανθρώπων για μεγαλύτερη Ελευθερία, περισσότερη Αυτοδιάθεση και καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

Αυτό άλλωστε πιστεύω ότι είναι και το αισιόδοξο μήνυμα της ιστορικής αυτής ημέρας.

      Εμείς, οι βουλευτές του Σύριζα Καβάλας, πριν μερικές μέρες με κοινή μας δήλωση είχαμε αναφερθεί στον τρόπο που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να εορτάζονται αυτές οι επέτειοι.

      Όσον αφορά εμένα, θα παραστώ στην κατάθεση στεφάνων και  θα παρακολουθήσω την παρέλαση μαζί με τους πολίτες, διότι θεωρώ αυτός είναι ο τρόπος που συνάδει με την ιδεολογία μου και τις αξίες που κλήθηκα να υπηρετήσω.