Την 1η Τoπική Μονάδα Υγείας (Το.Μ.Υ) Καβάλας, η οποία βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Λουκά, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, εγκαινίασε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι,  ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

 

Ο κ. Πολάκης ξεναγήθηκε στο χώρο της δομής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων.

 

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή τόνισε πως «Σημασία έχει ότι η νέα αυτή μονάδα υγείας δίνει μεγάλη δύναμη στην ψυχολογία όλων μας εδώ προκειμένου να δώσει μια ουσιαστική βοήθεια στον τόπο μας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες υγείας, ώστε οι άνθρωποι που πάσχουμε να έχουμε τη δυνατότητα της προσφυγής μας σε μια τέτοια διαδικασία. Συγχαρητήρια και αν θα χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια από εμένα ευχαρίστως να τη διαθέσω και να την αποστείλω».  

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μετά την τελετή είπε μεταξύ άλλων, «Σεβασμιότατε ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι πως τα φέρνει καμιά φορά η ιστορία. Σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου του 2014 απολύθηκαν 2.500 γιατροί από την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα, έκλεισαν πάρα πολλές μονάδες πρωτοβάθμιας, τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ που ήταν η μοναδική απόπειρα πρωτοβάθμιας στα αστικά κέντρα. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά εμείς, συνεχίζουμε στην πόλη σας τα εγκαίνια των κέντρων της πραγματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι τοπικές μονάδες υγείας. Είναι η 20η φορά που ανακοινώθηκαν αλλά η πρώτη που άρχισαν να εγκαινιάζονται μέσα σε έξι μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος. Όταν φτιάχτηκε το ΕΣΥ το 1983 πραγματικά πρωτοβάθμια κέντρα υγείας έγιναν μόνο στην ύπαιθρο με τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, τα οποία προσέφεραν πραγματικά. Όμως δυστυχώς η πρωτοβάθμια περίθαλψη στις πόλεις παρέμενε στον ιδιωτικό τομέα με πολιτική επιλογή αυτό και κατά ένα μικρό κομμάτι αλλά όχι σχεδιασμένο από τα ιατρεία του παλιού ΙΚΑ. Μετονομάστηκαν σε ιατρεία του ΕΟΠΠΥ και σήμερα τα ενισχύουμε με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσπαθώντας να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε συνειδητά το 2014, που ουσιαστικά ήθελαν να παραδώσουν πλήρως το κομμάτι της πρώτης επαφής, των πρώτων αναγκών υγείας των πολιτών στο ιδιωτικό τομέα. Αυτό το πράγμα αρχίζει και αντιστρέφεται. Έχουμε ενισχύσει τις δομές με προσωπικό, έχουμε κάνει ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού τους και ανανέωση του εξοπλισμού για να μπορεί να κάνει ο κόσμος εξετάσεις εκεί που δεν μπορούσε να κάνει. Θα φτιαχτούν συνολικά 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα που θα καλύψουν τις ανάγκες πάνω από 2.000.000 πολίτες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι αυτή η μονάδα εδώ να μην είναι μόνο για να έρχονται οι πολίτες και να συνταγογραφούν ή να κάνει μια κλινική εξέταση. Αυτές οι μονάδες θέλουμε να βγουν κι έξω να πάνε στα σχολεία να καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες της περιοχής ευθύνης της, να δει τους διαβητικούς, να δει τους καρκινοπαθείς, να τους έχει ατομικό φάκελο, να παρακολουθεί τη θεραπεία τους, να παραπέμπει στη δευτεροβάθμια υγεία, αυτός είναι ο ρόλος τους. Αυτό θα αρχίσουμε να χτίζουμε. Είναι βαρύ το έργο αυτό για τους γιατρούς εδώ. Χαίρομαι πολύ που βλέπω νέα πρόσωπα γιατί σε νέους ανθρώπους θα πατήσουμε γι αυτή την ιστορία. Πολεμήθηκε αυτή η ιστορία και καταφέραμε πάλι μέσα σε μνημόνια να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Πήραμε χρήματα και τα ρίξαμε για να φτιαχτούν αυτές οι μονάδες και για αργότερα υπάρχει σαφής δέσμευση να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ξέρουμε ότι αυτή η ιστορία ακουμπάει και συγκρούεται με τα συμφέροντα. Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο ΤΟΜΥ, σύντομα θα εγκαινιάσουμε και το δεύτερο και νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Ο χώρος είναι αξιοπρεπέστατος και είναι πολύ σημαντικό ότι δεν πληρώνουμε ενοίκιο για αυτή τη δομή και υπάρχει συνέργεια, γιατί εμείς το σκεφτόμαστε και το ευρώ που δίνουμε γι αυτό και περισσεύουμε κάποια πράγματα για αυτό κάνουμε και κάποια πράγματα». 

Φωτό Γιάννης Κομνηνός