Στην Καβάλα βρίσκονται οι 8 Τούρκοι πολίτες που κατηγορούνται από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και έχουν ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.

 

Η μεταφορά τους έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου κρατούνταν, από μερίδα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

 

Η κινητικότητα στην Ασφάλεια Καβάλας

 

Οι προετοιμασίες στα κρατητήρια της Ασφάλειας στην Καβάλα είχαν αρχίσει από την Τρίτη και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η μεταγωγή 8 προσώπων. Λέγεται, ωστόσο, ότι επρόκειτο για εικονική μεταγωγή για να διαπιστωθεί αν έχει διαρρεύσει η πληροφορία μεταφοράς τους στην Καβάλα και αν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η δε κανονική μεταγωγή φέρεται να έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

 

Πάντως για την επιχείρηση αυτή, κρίθηκε αναγκαίο να αδειάσουν τελείως τα κρατητήρια στην Καβάλα (άγνωστο πως!) για λόγους ασφαλείας ώστε να μην έχουν επαφή με κανέναν άλλο κρατούμενο. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που επικαλούνται πηγές στις Φέρες Έβρου για την ανάγκη μεταγωγής σε άλλο χώρο.  Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, όσοι κρατούνταν στην οδό Ομονοίας, μεταφέρθηκαν σε χώρο της αστυνομίας στη Νέα Καρβάλη, ώστε οι 8 μεταχθέντες να παραμείνουν απομονωμένοι. 

 

Θα συνεχιστεί η δίκη στην Αλεξανδρούπολη;

 

Οι πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της μεταγωγής αλλά και τον χρόνο παραμονής δίνονται με το σταγονόμετρο και δίχως καμία επίσημη ανακοίνωση. Αυτό που έχει γίνει γνωστό από αστυνομική πηγή είναι ότι νωρίς το πρωί την Πέμπτη 21 Ιουλίου, θα μεταχθούν ξανά στον Έβρο για συνέχιση της δίκης.

 

Βέβαια κι αυτή η πληροφορία ελέγχεται. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η δίκη θα συνεχιστεί σε άλλο χώρο, από αυτόν της Αλεξανδρούπολης, και σίγουρα όχι στη Θράκη, για λόγους ασφαλείας. Επισήμως πάντως, η δικάσιμος έχει οριστεί να συνεχιστεί στο Μονομελές Αυτόφωρο της Αλεξανδρούπολης το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Άλλαξε το ελληνικό κατηγορητήριο

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου, την επομένη το μεσημέρι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεταφέροντας 8 Τούρκους στρατιωτικούς: τρεις ταγματάρχες (39, 39 και 35 ετών), τρεις λοχαγούς (36, 36 και 34 ετών) και δύο υπαξιωματικούς (37 και 41 ετών).

 

Οι 8 ανέφεραν ότι υπηρετούν σε μονάδα της Αεροπορίας Στρατού έξω από την Κωνσταντινούπολη και είναι πληρώματα ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού. Είπαν ότι κατέφυγαν στην Ελλάδα φοβούμενοι για τη ζωή τους αλλά και ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

 

Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα ενώ 7 από αυτούς βαρύνονται επιπλέον με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση ενώ ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται επιπλέον με την εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

 

Σημειώνεται ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, πράγμα που αν δεν άλλαζε, θα γινόταν επιτακτικότερες οι πιέσεις για έκδοσή τους στην Τουρκία.

 

Τα επεισόδια στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης που προκάλεσαν την μεταγωγή στην Καβάλα

 

Η εμφάνιση των 8 στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης προκάλεσε την προσέλευση μερικών δεκάδων Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης αλλά και του υποπρόξενου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, όπως επίσης και 3 Τούρκων δικηγόρων (σημειώνεται ότι οι 8 κατηγορούμενοι έχουν Έλληνες συνηγόρους).

 

Οι συγκεντρωμένοι που μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου εκτόξευσαν απειλές στα τουρκικά ενώ ζητούσαν την άμεση έκδοση των 8 στην Τουρκία. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα παρέμβασης των Τούρκων δικηγόρων Ραμαζάν Αριτούρκ, Χουσεϊν Σιραγκεζέν και Αϊχάν Ντεμίρ με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

 

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν κι έλαβαν 48ωρη προθεσμία να απολογηθούν και μένει να φανεί αν η απολογία θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη ή στην Καβάλα ή σε άλλη περιοχή.

 

Όσο μεταφέρονταν στην Καβάλα, η Τουρκία έκανε γραπτό αίτημα για έκδοση

 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία υπέβαλε την Τετάρτη 20 Ιουλίου, ημέρα μεταγωγής των κατηγορούμενων στην Καβάλα, αίτημα έκδοσης το οποίο όμως είναι έτσι διατυπωμένο που δίνει τα περιθώρια πολλών καθυστερήσεων. Ενδεικτικά, το επίσημο αίτημα έκδοσης δεν φέρει επίσημη μετάφραση, όπως απαιτείται, ενώ δεν αναφέρει καν τα ονοματεπώνυμα των 8 αξιωματικών.

 

Η Τουρκία πάντως χρησιμοποιεί την διπλωματική της παρουσία στην Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις. Πέρα από την εμφάνιση του υποπρόξενου Κομοτηνής στο δικαστήριο, την Τετάρτη πήρε σειρά ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λέει «το να μην προχωρήσει η Αθήνα στην έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα είναι κάτι που δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις των δύο γειτόνων».

 

Ο τουρκικός απολογισμός της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

 

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, στους 240 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ στις 15 Ιουλίου, εκ των οποίων 62 αστυνομικοί, 5 στρατιωτικοί και 173 πολίτες.

 

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υπολογίζει ότι το βράδυ της 15ης Ιουλίου τραυματίστηκαν 1.535 άνθρωποι και ότι νοσηλευόμενοι βρίσκονται έως και σήμερα 623 πολίτες.

 

Ο αριθμός των προσαχθέντων έφτασε τους 8.724 ενώ 1.203 άτομα συνελήφθησαν ως συμμετέχοντες στην απόπειρα: ανάμεσα τους είναι 36 αστυνομικοί, 18 στρατηγοί, 65 αξιωματικοί, 601 στρατιώτες, 301 δικαστές και εισαγγελείς και 182 πολίτες.

 

Στον ίδιο απολογισμό, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι σκοτώθηκαν οι 24 από τους πραξικοπηματίες.