Ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στην προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στη Λεκάνη Καβάλας, απευθύνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως πληροφορηθήκαμε, στη Λεκάνη Καβάλας φημολογείται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού.

 

Η εν λόγω πληροφορία διακινείται κατόπιν θετικής απόφασης Επιτροπής της Περιφερείας ΑΜ-Θ, η οποία αδιαφόρησε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σωματική επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.

 

Η έκταση, η οποία θα καλύψει ο φωτοβολταϊκός σταθμός, εκτείνεται σε 1.460 δασικά στρέμματα εκ των οποίων το 68% είναι χορτολιβαδικά (βοσκοτόπια) και θα απέχει από τον οικισμό Λεκάνη 30 - 200 μέτρα. Θα αυξήσει δε τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς (φαινόμενο θερμικής νησίδας), με συνέπεια να πληγεί τόσο το δασικό οικοσύστημα όσο και οι πέριξ κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης των σταυλιζόμενων ζώων σε αυτά.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε όπως απορρίψετε το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στη Λεκάνη Καβάλας, δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τόσο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού όσο και οι συγγενείς και παρεμφερείς, οι οποίες θα επηρεάσουν τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης αναφερόμενης περιοχής όσο και το οικοσύστημά της;