Το απόγευμα της Πέμπτης (14/12), έγινε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. 

 

Η τελετή έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, λόγω έλλειψης μεγάλου χώρου σε δημοτικό κτίριο. 

 

Από τη σημερινή ορκωμοσία απουσίαζαν ο Γιάννης Εριφυλλίδης, η Αναστασία Ιωσηφίδου και η Στέλλα Αργυρίου και θα ορκιστούν σε άλλη ημερομηνία. Δεν ορκίστηκε επίσης και ένας τοπικός σύμβουλος λόγω χρεών στο Δήμο.

 

Σε ομιλία του ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε τα εξής:

“Σεβασμιότατε, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, Εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι των Κοινοτήτων, Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Πολιτικών αρχών και Κοινωνικών Φορέων, Επίσημοι Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω στην τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας.

 

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του ΔΙΠΑΕ για την παραχώρηση του μεγάλου αμφιθεάτρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή τελετή.

 

Η επιλογή του χώρου συμβολίζει την εκπεφρασμένη βούλησή μας να ενδυναμώσουμε την εκπαιδευτική, ερευνητική, επιστημονική και διοικητική συνεργασία των δύο φορέων.

 

Ο Δήμος Καβάλας, στο μέτρο του δυνατού και με βάση τα χαρακτηριστικά που ενέχει ο ρόλος του, θα σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής για τα ανώτατα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έδωσαν τη δυνατότητα σε εμένα και τους συνεργάτες μου, να ολοκληρώσουμε το έργο μας στο Δήμο Καβάλας μέσα στην επόμενη πενταετία, κάνοντας πράξη όσα

έχουμε παρουσιάσει από την αρχή της θητείας μας και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

 

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η καθαρή εντολή της 15ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί λευκή επιταγή.

 

Είναι σε κάθε περίπτωση μία έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν την παρελθούσα τετραετία, για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου του Δήμου Καβάλας και να σβηστούν οι όποιες διαχωριστικές γραμμές στο δυτικό άκρο της πόλης και στην ανατολική είσοδό της.

 

Ωστόσο, υπάρχει η λογική προσδοκία από το σύνολο του εκλογικού σώματος, διότι σ΄ αυτό απευθυνόμαστε την επόμενη μέρα των εκλογών, να ενισχύσουμε το πλέγμα των υποδομών σε όλους τους τομείς τόσο στην πόλη, όσο και στις δημοτικές κοινότητες, και να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

 

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί. Έχουμε πλέον την εμπειρία όχι μόνο να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες ή αντιξοότητες ενσκήψουν το επόμενο διάστημα, αλλά και να προχωρήσουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και πρακτικές, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε, όπως και την περίοδο 2019 – 2023, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για τον εκσυγχρονισμό και την αισθητική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος Καβάλας.

 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Δήμος Καβάλας, όσο θα έχω την τιμή να υπηρετώ τους συμπολίτες μου από τη θέση του Δημάρχου, θα διοικείται με σύνεση και αποφασιστικότητα. 

 

Με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί και με ειλικρινή εκδήλωση ταπεινότητας. Οι εκλογές τελείωσαν πριν από δύο μήνες. Το κοντέρ έχει μηδενίσει. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία και να φανούμε συνεπείς στις υποσχέσεις μας.

 

Γνωρίζω την ποιότητα των καβαλιωτών που εκτέθηκαν στην μάχη των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της πόλης.

 

Έτσι, λοιπόν, πέρα από την εποικοδομητική κριτική, περιμένω και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι ακραίες συμπεριφορές, δεν έχουν καμία θέση ούτε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και στον δημόσιο διάλογο.

 

Η διασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής για το Δήμο Καβάλας και μόνο αυτή, πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλους μας. Φίλες και φίλοι, Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους οι νέες διοικήσεις των Δήμων, θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

Η Κυβέρνηση διόρθωσε τις αστοχίες του παρελθόντος και έδωσε το δικαίωμα στους νικητές των εκλογών να διοικήσουν με ευρεία πλειοψηφία, επαναφέροντας τη λογική και την κανονικότητα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Παράλληλα, άλλαξε σε σημαντικό βαθμό και το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων, με την κατάργηση επιτροπών και νομικών προσώπων, την καθιέρωση δεικτών ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διεξαγωγή ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε δύο μήνες για τον έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης.

 

Αν και οι περισσότερες αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τους όρους διαφάνειας και σταθερής λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων, υπάρχουν σημεία που βρίθουν ασαφειών και απαράδεκτων υπερβολών.

 

Η σχεδόν οριζόντια κατάργηση κάποιων φορέων, όπως η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, δεν γινόταν να μας βρει σύμφωνους. Ωστόσο, παρά την αντίθετη θέση που εξέφρασαν τα θεσμικά μας όργανα, έχει ήδη συντελεστεί με πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

 

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις περιφέρεις στους Δήμους, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, οι οποίες απασχολούν εσχάτως και την ΚΕΔΕ, ο Δήμος Καβάλας κάνει εδώ και καιρό την απαραίτητη προεργασία για να προσαρμοστεί στο νέο τοπίο που διέπει τους ΟΤΑ.

 

Ταυτόχρονα, υλοποιεί χωρίς καμία παρέκκλιση, το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.

 

Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία κατασκευής ενεργειακής κοινότητας, η οποία θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων στο Δήμο Καβάλας και θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 2.500 οικονομικά ασθενέστερους συνδημότες μας.

 

Είμαστε από τους πρώτους σε απορροφητικότητα δήμους στην επικράτεια και έχουμε προωθήσει την εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων αξίας 186 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Στη ΔΕΥΑΚ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα 99 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερα αυτά της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και της αντικατάστασης όλου του δικτύου ύδρευσης της Καβάλας. Με τα υπόλοιπα 87 εκατ. ευρώ προχωρήσαμε στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, στην ανάπλαση των πλατειών Καπνεργάτη και Ποταμουδίων, στην αναβάθμιση της περιοχής του Αγίου Νικολάου, στην ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Κρηνίδων και του 1ου ΕΠΑΛ, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Καβάλα και το Νέο Ζυγό και σε μία σειρά παρεμβάσεων που άλλαξαν την εικόνα του Δήμου μας.

 

Μέχρι το τέλος της επόμενης πενταετίας θα ολοκληρωθεί η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η αισθητική – λειτουργική αναβάθμιση της Θεοδώρου Πουλίδου, του Φάρου και του Ασανσέρ στην Παναγία, η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου από τον κόμβο Φαλήρου μέχρι την ακτή της Καλαμίτσας και από τα σφαγεία μέχρι τα νεκροταφεία, η ανάπλαση του χώρου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, η δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η κατασκευή νέων παιδικών χαρών και μικρών κήπων σε γειτονιές της Καβάλας, η δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και η σύναψη τοπικών πράσινων συμφωνιών μεταξύ Δήμου, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων.

 

Ο μακρύς κατάλογος των έργων της περιόδου 2024-2028, περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου 1.000 θέσεων στο Περιγιάλι, την κατασκευή νέου μουσικού γυμνασίου – λυκείου, την κατασκευή νέου οδικού άξονα από τη Στρατολογία μέχρι τα δημοτικά κοιμητήρια, την κατασκευή δικτύου ομβρίων και λυμάτων, τη ριζική αναβάθμιση του βιολογικού της Καβάλας, την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στο Παληό, τη ριζική ανακαίνιση της δημοτικής αγοράς, την ανακαίνιση του δημοτικού ωδείου και την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη).

 

Στη δεύτερη περίοδο της θητείας μας, θα ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΑΠΗ, θα προχωρήσουμε στη διεύρυνση της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων και στη δημιουργία νέων, όπως στο Παληό, θα δημιουργήσουμε τα κέντρα διημέρευσης ατόμων με αναπηρία και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση των δημοσίων τμημάτων στον Προφήτη Ηλία και στην περιοχή κάτω από το νοσοκομείο.

 

Όσα σας ανέφερα, αποτελούν ένα μέρος μόνο του συνολικού μας προγράμματος. Με την επάρκεια των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης και το άριστο επίπεδο γνώσεων των υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε. 

 

Κυρίες και Κύριοι, Στην προηγούμενη ορκωμοσία, τον Αύγουστο του 2019, στον επίλογο της ομιλίας μου, επισήμανα ότι η Καβάλα μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αξιοποιώντας το πολλά υποσχόμενο έμψυχο δυναμικό της και τα προτερήματα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση, θα είναι μια διαφορετική πόλη το 2023.

 

Νομίζω πως οι βάσεις για να μη διαψευστεί η πρόβλεψη μου, έχουν ήδη τεθεί.

 

Το όραμα που είχε ο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» για την Καβάλα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά.

 

Τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους συνδημότες μας, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνουμε άξιοι συνεχιστές ενός πολύ σημαντικού έργου που παρήχθη στην πόλη από ορισμένους προκατόχους μας. 

 

Άλλωστε, ο Λευτέρης Αθανασιάδης έβαλε πολύ ψηλά την πήχη για όλους μας. Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τη δύναμη που είχαν τα λόγια του Βασίλη Βασιλικού και να πιστέψουμε περισσότερο στις διαχρονικές μας παρακαταθήκες: 

«Πόλις. Πολίτης. Πολιτική. Πολιτισμός. Τα τέσσερα καλά της μοίρας μας. Που εμείς τα γεννήσαμε πρώτοι».

 

Σας ευχαριστώ πολύ!”