«Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας που προκρίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό.» αναφέρει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, με τη συγχώνευση τους.

 

Βρήκε το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ, λόγω της αδυναμίας τους, μεταξύ άλλων, να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλ. ρεύματος.

 

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη ΔΕΥΑ της χώρας, την ΕΥΔΑΠ, με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ήδη από το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), φτάνοντας σήμερα να κατέχεται από ιδιώτες το 39% των μετοχών της. Ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις παρέδωσαν την εταιρεία αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια στο Υπερταμείο (ΣΥΡΙΖΑ) προς περαιτέρω «αξιοποίηση», ακολουθώντας και τις σχετικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

 

Στην ίδια κατεύθυνση και την ίδια περίπου περίοδο κινήθηκε και η ιδιωτικοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης ΔΕΥΑ,  ΕΥΑΘ της Θεσσαλονίκης.

 

Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, έφτασε η ώρα και των μικρότερων ΔΕΥΑ, οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν μεγάλες για να συμφέρει στους “επενδυτές”.

 

Έτσι η κυβέρνηση προχωράει στη συνένωση των ΔΕΥΑ, αφού ήδη έστρωσε το έδαφος με την ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μία  κοινοτική υποχρέωση και προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, κι ας ισχυριζόταν, λίγους μήνες πριν, όταν νομοθετούσε τη Ρυθμιστική Αρχή, ότι δεν έχει σχέση με τις συγχωνεύσεις και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο ρόλος της Αρχής θα είναι, μεταξύ άλλων, η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

 

Η Ρυθμιστική Αρχή απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που τέτοια δυνατότητα τώρα έχουν μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

 

Γι αυτό τώρα προχωράει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, με τη συνένωση όλων των ΔΕΥΑ.

 

Η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα την ''απελευθέρωση'' και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των τηλεπικοινωνιών. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό, αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ που θα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της εξέλιξης.

 

Βρισκόμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση στους ιδιώτες, ανοίγοντας έτσι νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού, με τη λειτουργία της με το αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας.

 

Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας που προκρίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα, να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζόμενων. Κανένας εφησυχασμός.

 

Η μοναδική ελπίδα των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ είναι ο δικός τους αγώνας, που θα  συντονίζεται με την πάλη του εργαζόμενου λαού, με τα σωματεία της πόλης που βρίσκονται σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ