Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας σε ανακοίνωση της ενημερώνει πως καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2024, τονίζοντας πως το πρόγραμμα, είναι φτωχότερο κατά 5 εκατομμύρια ευρώ από αυτό του 2023.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Οι αρχαίοι διατύπωναν την έκφραση “πενία τέχνας κατεργάζεται” όταν η ευρηματικότητα και οι έξυπνες λύσεις ήταν το δημιουργικό αντίβαρο στις δυσκολίες και στην ανεπάρκεια των μέσων.

 

Εδώ, σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, παρόλο που είναι τεράστια η “πενία”, η φτώχεια δηλαδή (μόλις 14,5 εκ. €) και μάλιστα φτωχότερο κατά 5 εκ. € από αυτό του 2023, καμία “τέχνη δεν κατεργάζεται” η διοίκηση προκειμένου να κάνει ένα “πλούσιο” Τεχνικό Πρόγραμμα, με τη διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος και με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας. 

 

Ενδεικτικό της “φτώχειας” του προγράμματος είναι ότι μόλις ένα 15% αφορούν σε νέα έργα και συντηρήσεις.

 

Έχουμε δηλαδή και στο φετινό Τ.Π. μια διαχείριση της μιζέριας που έχουν επιβάλλει διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, η οποία υλοποιείται ευλαβικά. 

 

Άλλωστε οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης

έργων των δήμων δεν επαρκούν για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων παρά μόνο για κάποιες στοιχειώδεις επισκευές και συντηρήσεις. 

 

Έτσι οι πιστώσεις που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων υπολογίζονται στο ύψος του 2023, τη στιγμή που τα σχολεία είναι πολύ παλιά και ασυντήρητα που σημαίνει, αφού τα ποσά παραμένουν τα ίδια,  πρόβλημα για την ασφάλεια των παιδιών.

 

Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στο προτεινόμενο Τ.Π. Έτσι αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί αντιγραφή προηγούμενων για να τρίβουν τα χέρια τους εργολάβοι, μελετητικά γραφεία και ποικιλώνυμοι «επενδυτές», καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες απαξιώνονται, αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά. 

 

Τα έργα αυτεπιστασίας είναι ανύπαρκτα…. Το Τ.Π. απέχει πολύ από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπως ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση, για αντιπυρική προστασία, ώστε να μην ζήσουμε και στο δήμο μας, τα εγκλήματα των πλημμυρών και των πυρκαγιών σε Θράκη και Θεσσαλία. 

 

Απουσιάζουν έργα αντισεισμικής θωράκισης τη στιγμή που είναι διαπιστωμένο και από σχετικές μελέτες που έκανε ο δήμος, ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν στατική επάρκεια λόγω της παλαιότητάς τους.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται ότι το Τ.Π. απέχει παρασάγγες από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης και των χωριών:

 

I. Για πυροπροστασία προς υπολογίζονται 85.000 €.

II. Για σχολική στέγη 175.000 €.

III. Για αντιπλημμυρική προστασία δε βρήκαμε καμία πρόβλεψη.

IV. Για νέες ασφαλτοστρώσεις, στους βομβαρδισμένους δρόμους, 72.500 € μόνο σε Δ.Ε

Φιλίππων.

V. Για νέες συντηρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων 100.000 €.

VI. Σε ότι αφορά δε το πολύπαθο Περιγιάλι, που κατάντησε της Άρτας το γεφύρι, προβλέπονται έργα 300.000 €, από την εισφορά βέβαια σε χρήμα.

 

Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα, που αφορούν τη ποιότητα ζωής του εργαζόμενου λαού.

 

Καταψηφίζουμε το ΤΠ για το 2024 και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση!”