Αναστάτωση και αντιδράσεις στους κόλπους των πανεπιστημιακών της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να... αφαιρέσει από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος επτά τμήματα σχολών σε Καβάλα και Δράμα και να τα ενσωματώσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση ή συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Απεναντίας οι ανακοινώσεις στους αρμοδίους φέρεται να είχαν τη μορφή... τελεσίγραφου.

 

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οργανωσιακές αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης

 

«στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και υποστήριξης της περιοχής της Θράκης, με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται και ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την ίδρυση δύο νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ και την ενσωμάτωση σε αυτό έξι υφιστάμενων Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Έτσι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθίσταται το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας μας».

 

Αναμένεται επομένως να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου και να ακολουθήσει η απαραίτητη διαβούλευση.

 

Πρόκειται για τη Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα (και ειδικότερα τα τμήματα Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής), δύο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών που λειτουργούν στη Δράμα (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) και δύο Τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης που λειτουργούν στην Καβάλα (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) και το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ που βρίσκεται στο Διδυμότειχο.

 

Ο κ. Πιερρακάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα ισχυροποποιήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Δημιουργούμε έναν πανίσχυρο πανεπιστημιακό πυλώνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης με ίδρυση και νέων τμημάτων. Θα γίνει ο μόνος πανεπιστημιακός πυλώνας στην περιφέρεια» είπε εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για λόγους εκπαιδευτικούς και για λόγους εθνικούς.

 

Βλέπουν «υποβάθμιση»

 

Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης «δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αντίθετη σε κάθε τέτοια προσπάθεια υποβάθμισης του ΔΙΠΑΕ με την αιτιολογία της ανάγκης αναβάθμισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για αόριστους ‘εθνικούς λόγους’.

 

Η αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, ιδιαίτερα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να γίνει με τον ‘κανιβαλισμό’ και την υποβάθμιση άλλων δημόσιων Πανεπιστημίων. Η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων γίνεται μετά από δημόσιο και διαφανή διάλογο όλων των θεσμικών ακαδημαϊκών παραγόντων με την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, στον οποίο θα καταγραφούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες των Ιδρυμάτων σε ένα πλαίσιο γενναίας αύξησης των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 

Τι αναφέρει η Σύγκλητος του ΔΙΠΑΕ

 

Είχε προηγηθεί η έκδοση ψηφίσματος από την Σύγκλητο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στον απόηχο των δημοσιευμάτων αλλά και της ενημέρωσης από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Στο ψήφισμά της η Σύγκλητος μεταξύ άλλων διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις και τον έντονο προβληματισμό και υποστηρίζει πως «δεν υπήρξε καμία πρότερη επικοινωνία και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, ως είθισται». «Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, είναι απαραίτητη ακόμα και τώρα η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, κάτι που δε συνέβη ως τώρα, αφού κοινός στόχος είναι η εξέλιξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Η Σύγκλητος του ΔΙΠΑΕ επιθυμεί και ζητά να υπάρξει η δυνατότητα σε καθηγητές (όλων των βαθμίδων) που υπηρετούν στα υπό απορρόφηση Τμήματα (Καβάλας και Δράμας) να επιλέξουν τον ακαδημαϊκό τους προσανατολισμό και όσοι επιθυμούν, βάσει του επιστημονικού τους αντικειμένου, να παραμείνουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος εντασσόμενοι σε ομοειδή Τμήματα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

 

Η απόφαση

 

Η απόφαση ωστόσο αυτή της κυβέρνησης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην πιθανή ενσωμάτωση των τμημάτων της Δράμας και της Καβάλας του πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ αντίστοιχα βουλευτές της περιοχής αλλά και πρώην κυβερνητικοί παράγοντες το ζητούσαν και αναλάμβαναν σχετικές πρωτοβουλίες.

 

Αντίστοιχα, διαχρονική ήταν και η άρνηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας να παραχωρήσει τα εν λόγω τμήματα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο σε κλειστή σύσκεψη που είχε με τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Φώτη Μάρη παρουσία της τότε υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως φέρεται να είχε χαρακτηρίσει «λογικό» το σχέδιο απορρόφησης των εν λόγω τμημάτων από το Δημοκρίτειο.

 

Τι λένε οι δυο πρυτάνεις

 

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σταμάτης Αγγελόπουλος στο παρελθόν είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή και τη διαφοροποίησή του όταν «άνοιγε» η σχετική συζήτηση. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι τώρα όπως ενημερώθηκε ήταν μία ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης.

 

Ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι η άποψή του στηρίζεται σε καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. «Κοινός στόχος μας είναι η εξέλιξη του δημόσιου Πανεπιστημίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εάν καλούμασταν να εκφράσουμε την άποψή μας θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε γιατί ως Διεθνές Πανεπιστήμιο διαθέτουμε εμπειρία στην απορρόφηση τμημάτων» εξηγεί και συμπληρώνει πως στόχος του ΔΙΠΑΕ είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του ιδρύματος.

 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη και αισιοδοξεί για την αναπτυξιακή πορεία του ιδρύματός του. «Ήταν κάτι που επιδιώκαμε ως πανεπιστήμιο» εξηγεί μιλώντας στην «ΜτΚ».

 

Κάνει λόγο για προσπάθεια ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε ένα από τα πιο πλήρη πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις όπως είναι ο ανταγωνισμός και η υπογεννητικότητα. «Θα δημιουργήσουμε περισσότερες συνέργειες με άλλα πανεπιστήμια και θα προετοιμαστούμε για να δημιουργηθούν ελκυστικά προγράμματα που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην περιοχή μας» εξηγεί ο κ. Μάρης.

 

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ενσωμάτωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα και Δράμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο εκτιμάται πως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις.

 

*γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης στην Εφημερίδα Μακεδονία - Makthes.gr