“Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της στέγης των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στη Θάσο και ιδιαίτερα στον Λιμένα, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Το σπρώξιμο χιλιάδων νοικοκυριών στα χέρια των funds και των τραπεζών, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές στα ενοίκια, χωρίς τις ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκό εισόδημα”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ Θάσου.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της στέγης των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στο νησί μας και ιδιαίτερα στον Λιμένα, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. 

 

Το διάστημα που διανύουμε είναι σε εξέλιξη δεκάδες εξώσεις, με την μετατροπή των κατοικιών σε διαμερίσματα προς βραχυχρόνια μίσθωση. Μετά τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, το πρόβλημα έρχεται να χτυπήσει και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

 

Η άναρχη καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε μανδύα προστατευτισμού εδώ και χρόνια (κατάργηση Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, απελευθέρωση του ενοικιοστασίου, αύξηση του κόστους ζωής κλπ), με το σπρώξιμο χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών στα χέρια των funds και των τραπεζών, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές στα ενοίκια, χωρίς τις ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκό εισόδημα.

 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί είναι η απόρροια των ακολουθούμενων πολιτικών από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, της απελευθέρωσης της αγοράς και του τσακίσματος των εργασιακών σχέσεων.

 

Μεγάλη πολιτική ευθύνη έχουν η δημοτική και η περιφερειακή αρχή, που όχι μόνο δεν πήραν μέτρα για να ικανοποιήσουν κατά το ελάχιστο τις ανάγκες ανθρώπων που έρχονται για να στελεχώσουν κρίσιμους τομείς στο νησί μας (υγεία, παιδεία, πυρόσβεση κλπ), όχι μόνο δεν διεκδίκησαν ποτέ λύσεις από την κυβέρνηση (αυτή που την υποδέχτηκαν σαν «σωτήρα του νησιού»), αλλά στήριξαν αυτές τις πολιτικές μετατροπής εκατοντάδων εργαζομένων σε ομήρους, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με αμοιβές που δεν μπορούν να καλύψουν κατά το ελάχιστο τις βασικές ανάγκες.

 

Το ΚΚΕ έχει κάνει παρεμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια στη βουλή για να διευρυνθούν τα κριτήρια και να αυξηθεί το ύψος του στεγαστικού επιδόματος, ειδικές παρεμβάσεις για κατηγορίες εργαζομένων που περνάνε τον εργασιακό τους βίο σαν «νομάδες» παίρνοντας ψίχουλα, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών οικογενειών σε τράπεζες και «κοράκια», για να αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες. 

 

Έχει παλέψει ώστε το εργατικό – λαϊκό κίνημα να διευρύνει τις διεκδικήσεις του για το σύνολο της κατάστασης και του βιοτικού επιπέδου της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. 

 

Με τα μέλη και τα στελέχη του πρωτοστατεί μέσα από τους φορείς του κινήματος στην αγωνιστική αλληλεγγύη, ώστε να μην ξεσπιτώνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. 

 

Κύρια, χαράζει το δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής, συγκρούεται με τον καπιταλιστικό μονόδρομο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τον υπηρετούν, ώστε να ανοίξει η προοπτική της σοσιαλιστικής κοινωνίας, στην οποία οι ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι και η στέγη, δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά θα ικανοποιούνται στη βάση των διευρυμένων δυνατοτήτων της σύγχρονης παραγωγής. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε αταλάντευτα.”