Για την αναγέννηση του κέντρου των Κρηνίδων, μιλά ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Γιάννης Εριφυλλίδης.

 

Δέσμευση τρίτη: Αναγέννηση του κέντρου των Κρηνίδων με στόχο τη διέλευση και παραμονή τουριστών – μεταφορά του πάρκινγκ και αξιοποίηση του Μύλου  

 

Παρά τη γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων, οι κάτοικοι των Κρηνίδων απειροελάχιστα οικονομικά οφέλη αποκομίζουν από την έλευση των τουριστών στην περιοχή τους. Ούτως ή άλλως η ανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ελάχιστο αντίκτυπο είχε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, η οποία συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα σε σχέση με τα εκατομμύρια τουριστών που κατακλύζουν άλλα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλά και αυτοί οι λίγοι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ουσιαστικά παρακάμπτουν τις Κρηνίδες και φτάνουν απευθείας σε αυτόν, χωρίς να διέλθουν μέσα από τους κεντρικούς της δρόμους. Όλες οι πρόσφατες Δημοτικές Αρχές υποσχέθηκαν να δώσουν λύση στο πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα, ωστόσο καμία από αυτές δεν είχε την πολιτική βούληση να προβεί σε πραγματικές παρεμβάσεις. Έτσι, παρόλο που οι Κρηνίδες θα έπρεπε να είναι η πιο πλούσια κωμόπολη ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνεχίζουν να μην αποκομίζουν κανένα απολύτως οικονομικό όφελος από τον τουρισμό της περιοχής μας.   

 

Άμεση προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα της Διοίκησής μας αποτελεί η πραγματοποίηση ευρείας παρέμβασης στο κέντρο των Κρηνίδων με πρωταρχικό στόχο τη διέλευση των τουριστών μέσα από την κωμόπολη και την παραμονή σε αυτήν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πάρκινγκ για τα τουριστικά λεωφορεία θα μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο στην είσοδο των Κρηνίδων. Ήδη έχουν εντοπιστεί δύο πιθανοί χώροι και η τελική επιλογή θα γίνει μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους και συνδρομή εξειδικευμένων μελετητών. Ασφαλώς, θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι θα επιβιβάζονται σε ειδικό όχημα του Δήμου (για παράδειγμα ηλεκτρικό λεωφορείο ή τρενάκι) το οποίο θα πραγματοποιεί στάσεις ανά λίγα μέτρα κατά μήκος του δρόμου από το πάρκινγκ και μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

 

Ο Μύλος των Κρηνίδων θα περάσει άμεσα στα χέρια του Δήμου, θα αναπλαστεί πλήρως και θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής τουριστών (tourist information centre) και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων. Παράλληλα, θα προβλεφθεί και ριζική ανάπλαση ολόκληρης της κεντρικής οδού που θα ενώνει το νέο πάρκινγκ με τον αρχαιολογικό χώρο. Όπως φαίνεται και στη φωτορεαλιστική αποτύπωση, η ανακαίνιση του συγκροτήματος και η ανάπλαση της περιοχής, η οποία θα γίνει μέσα από διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου, φροντίζοντας παράλληλα για την πλήρη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και με την πρόβλεψη της λειτουργίας καταστημάτων που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για τον Δήμο Καβάλας. Η χρηματοδότηση του έργου θα επιτευχθεί με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στα πρότυπα άλλων Δήμων της χώρας.

 

Η πραγματοποίηση αυτού του έργου, παράλληλα με τη δημιουργία δικτύου σύνδεσης όλων των αξιοθέατων της περιοχής (Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων – Φυλακή Αποστόλου Παύλου – Βαπτιστήριο Λυδίας – Βραχογραφίες Φιλίππων – Ντικιλί Τας (Ορθόπετρα)) και την κατάρτιση μακροπρόθεσμου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελούν τα εχέγγυα για την εκτόξευση της τουριστικής κίνησης στις Κρηνίδες και την ευρύτερη περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της, για όλους τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, για όλους τους κατοίκους του Δήμου Καβάλας.   

 

Από την Καβάλα και τους Φιλίππους λείπουν τα τελευταία χρόνια το Όραμακαι ο Σχεδιασμός, λείπει η πραγματική Διοίκηση, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο μεγάλων έργων. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Η Καβάλα Μπροστά» έχει και το Όραμα και τους Ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Στον αγώνα αυτόν για την υλοποίηση του Οράματός μας δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε όλους τους δημότες της Καβάλας και των Φιλίππων να πιστέψουν στο νέο μοντέλο διοίκησης το οποίο προτείνουμε και να φέρουν μαζί με εμάς τη μεγάλη Αλλαγή.     

(δελτίο Τύπου)