Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΠ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΝΑΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»

 

Η Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ  έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στο θέμα του ΤΑΠ, κυρίως με κριτήριο την επίπτωση στην ασφάλεια της χώρας, της περιοχής και του λαού της, την ενεργειακή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, σε μια περίοδο που η όξυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς και της αγοράς φυσικού αερίου παίρνει τις πιο άγριες και απάνθρωπες μορφές.

 

Ποιος αμφιβάλει σήμερα ότι οι επεμβάσεις και οι σφαγές σε Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η μετατροπή του Αιγαίου σε νεκροταφείο προσφύγων και η τρομοκρατία στην Γαλλία, μαζί με την πιο πρόσφατη κατάρριψη του ρώσικου πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία, μυρίζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

 

Προβάλαμε ακόμη το γεγονός ότι η διέλευση και μόνο από την περιοχή του αζέρικου αγωγού δεν σημαίνει και εφοδιασμό των λαϊκών νοικοκυριών με φυσικό αέριο – και μάλιστα φθηνό.

 

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τον αγωγό ΤΑΠ, στο φυσικό  πλούτο και τα  τενάγη, καταψήφισε τις αλλαγές στην όδευση, που ως φύλλο συκής οδήγησαν, όπως φαίνεται, στην τελική όδευση κι έτσι εκδόθηκε πρόσφατα η νέα και  τελική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (που δέχεται την όδευση μέσα από τα Τενάγη και την εγκρίνει), την ώρα που όλοι σχεδόν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μαζί και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ, την υπερψήφισαν. 

 

Επομένως, τώρα που η κυβέρνηση κλείνει το θέμα, όπως κλείνει κι όλα τα άλλα, δηλ. με στροφή 1800 σε μνημόνια και αντιλαϊκές πολιτικές, σε πλήρη συνεργασία με τα μονοπώλια του ΤΑΠ και τις κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το έργο, είμαστε σύμφωνοι ότι ήρθε η ώρα του πιο μεγάλου αγώνα για την ματαίωση αν είναι δυνατό της κυβερνητικής πολιτικής και στο τομέα αυτό:

 

Η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, τώρα που ξεκινούν μεγάλοι αγροτικοί αγώνες, έχει κάθε λόγο, προσερχόμενη σε αυτούς, να φέρει και το αίτημά της κατά του ΤΑΠ, να το κάνει κτήμα και υπόθεση της αγροτιάς και των συμμάχων της.

 

Αυτή τη φορά ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξουν αυταπάτες, αναμονές και λαθροχειρίες: Εκείνοι που αποκοιμήθηκαν ή έστω επηρεάστηκαν από την παρουσία και τις υποσχέσεις του  Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος με άστοχες ενέργειες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν θα μπορούσαν ούτε ώρα να σταθούν αν δεν υπήρχαν οι Λαφαζάνηδες και οι ντόπιοι υποστηριχτές του, παλιοί και νέοι. 

 

Στην απαραίτητη πράγματι αναζωπύρωση του αγώνα κατά του ΤΑΠ δε θα συμβάλει το επιχείρημα ότι οι τελευταίοι ήθελαν και προσπάθησαν, αλλά γελάστηκαν. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, αφού έπαιξαν το ρόλο του επιβραδυντή και δολιοφθορέα. 

 

Ειδικά ο Λαφαζάνης, που ως Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε μαχητικά την κατασκευή του αγωγού, φθάνοντας μάλιστα μέχρι το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να το «ξεκολλήσει» –εκεί δε το μόνο που ζήτησε από τους Αζέρους ήταν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη, που τελικά δίνονται με την μορφή της αύξησης κάποιων κονδυλίων για αποζημιώσεις, δηλ. για την εξαγορά και εξουδετέρωση των μικροκτηματιών της περιοχής.

 

Άλλωστε είναι εκείνος που ως υπουργός υπέγραψε αποφάσεις, όπως και οι προηγούμενοί του, που διευκόλυναν τον ΤΑΠ να προχωρήσει το «έργο» του (πχ ο χαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων από το Δασαρχείο για τη διέλευση του αγωγού).

 

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζόμενων, των αγροτών, όλου του λαού της περιοχής, για το ζήτημα του ΤΑΠ. Την αποκάλυψη των αυταπατών που καλλιεργούνται από την ίδια την κοινοπραξία, την Κυβέρνηση, τα κόμματα που την στηρίζουν, ότι δήθεν από αυτήν την επένδυση «θα βγουν κερδισμένες οι τοπικές κοινωνίες», ότι «θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη».

 

Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των αγροτών για την αλλαγή της όδευσης του ΤΑΠ. Τώρα μάλιστα που αποδείχθηκε ότι ο στόχος και ο αγώνας που έγινε και που περιορίστηκε μόνο στα στενά όρια της όδευσης ήταν από την αρχή σχεδόν βέβαιο ότι θα κατέληγε σε αυτό το αποτέλεσμα, απαιτείται το αίτημα της αλλαγής όδευσης να συνδεθεί με το σύνολο των διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην φοροεξόντωση της από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε.

 

Για το ΚΚΕ είναι καθαρό πως απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα της ενεργειακής ανασφάλειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, των ανταγωνισμών που προμηνύουν νέες πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις στην περιοχή, του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, υπάρχει διέξοδος.

 

Αυτή βρίσκεται στην πάλη του ελληνικού λαού, στη συμμαχία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νεολαίων και των γυναικών, στο δρόμο για τη σύγκρουση με την ΕΕ, με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Για να έρθει πιο κοντά η ώρα της πραγματικής αναμέτρησης με τα μονοπώλια!

 

Για ανάπτυξη προς όφελος του λαού με κοινωνικοποιημένο τον πλούτο που οι εργαζόμενοι παράγουν, με αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ. Με κεντρικό επιστημονικά επεξεργασμένο σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε και η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και η αγροτική παραγωγή να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη διατροφή και τη βιομηχανία, με ταυτόχρονο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

 

 

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΦΕΝΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΥ ΠΛΟΎΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 

 

Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ

Καβάλα 25-11-15