"Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία", δήλωσε στο KavalaNews.gr ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμούς που σημειώθηκαν ανοιχτά του Αγίου Όρους και έγιναν αισθητοί σε Καβάλα και Θάσο.

 

 

Στις 1:50 τα ξημερώματα της Κυριακής (27/9) σημειώθηκε σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ μεταξύ Χαλκιδικής-Θάσου-Λήμνου, ενώ στο ίδιο σχεδόν σημείο προηγήθηκε σεισμική δόνηση 4,3 ρίχτερ στις 21:39 το βράδυ του Σαββάτου.

 

"Έχουμε μία πλούσια ακολουθία από μικρούς σεισμούς. Όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται πάνω σε έναν από τους κλάδους του ρήγματος της Ανατολίας στον υποθαλάσσιο χώρο".

 

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι "ο σεισμός αυτός δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κάποιες επιπτώσεις. Η περιοχή έχει τη δυνατότητα να δώσει κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά αυτό δε φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι πιθανό. Σε κάθε περίπτωση επειδή είναι στον θαλάσσιο χώρο, έχουμε πολλά περιθώρια να αντιδράσουμε ακόμα και σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού".

 

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ να σημειώνει πως: «Η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά».

 

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο

 

"Παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι χαμηλού σεισμικού κινδύνου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σεισμογενής", δήλωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του νομού Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

 

"Υπάρχει ένα ρήγμα ανάμεσα σε Δράμα και Ξάνθη το οποίο διαχρονικά δίνει κάθε 250 χρόνια ένα σεισμό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολλούς λόγους. Είμαστε από τις 5 μεγαλύτερες χώρες σεισμικού κινδύνου και η μεγαλύτερη ίσως στην Ευρώπη".