γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Από το μικρό απόσπασμα που κυκλοφόρησε προ ημερών, δεν είδαμε σχεδόν τίποτα από μια εκπομπή που στο σύνολό της, «έσπαγε κόκαλα». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δείτε ολόκληρη την εκπομπή, η οποία κυκλοφόρησε και με ελληνικούς υπότιτλους.

Ο Έλληνας ταβερνιάρης με την Τρόικα και η συγκινητική στιγμή με τον Αργύρη Σφουντούρη που έχασε όλους τους συγγενείς του ως παιδί στη σφαγή του Διστόμου, ήταν απλώς η αρχή και το τέλος της σατιρικής εκπομπής Die Anstalt.

Όλο το σατιρικό σόου ήταν αφιερωμένο στο θέμα «Η Τρόικα στην Ελλάδα» και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σκληρή κριτική άσκησαν οι Γερμανοί στην γερμανική κυβέρνηση κι όλα αυτά μέσα από μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ZDF.

Περιγράφουν με κυνικό αλλά ρεαλιστικό τρόπο την καταστροφή που προκαλεί η Τρόικα, όλα αυτά τα χρόνια, στην οικονομία αλλά και στην ίδια την κοινωνία της Ελλάδας.

Όλα αυτά παιγμένα με άψογο θεατρικό τρόπο και με απίστευτη δόση ειρωνείας που έρχεται να περάσει σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη γερμανική κοινή γνώμη.

Από τα βέλη των Γερμανών entertainers δεν ξεφεύγει ούτε η ανθελληνική, κίτρινη (πλην όμως δημοφιλής) εφημερίδα Bild της Γερμανίας και τα όσα κατά καιρούς αυτή γράφει για τους Έλληνες. Περιγράφει επίσης τη διαπλοκή του γερμανικού Τύπου και σχολιάζει ότι μια ομάδα εκδοτών μετέτρεψε τον Τσίπρα σε ένα μισητό πρόσωπο για να «περάσει τη γραμμή επιχειρηματικών συμφερόντων».

Για όσους έχετε ήδη δει το μονταρισμένο βίντεο που κυκλοφόρησε προ ημερών, μπορείτε να «τρέξετε» το ολόκληρο βίντεο και να το δείτε από το 8ο λεπτό και μετά. Εκεί αρχίζει και μπαίνει στη σατιρική πλοκή και η οπτική των Γερμανών για τους Τούρκους και τη σχέση με την Ελλάδα, όλα όμως από τη σκοπιά του ελληνικού χρέους. Δεν θα πιστέψετε πόσο καυστικοί γίνονται στον αυτοσαρκασμό τους.

Από το 12ο λεπτό και μετά, η «Τρόικα» επιστρέφει για να παραδεχτεί όλα τα εγκλήματα που διαπράττει στην Ελλάδα. Και δεν κάνουν απλώς πλάκα. Παρουσιάζουν επίσημα νούμερα αλλά και στατιστικά γραφήματα στα οποία φαίνεται ότι αυτό που κατάφερε η Τρόικα στην Ελλάδα είναι χειρότερο κι από αυτό που συμβαίνει στην οικονομία μιας χώρας σε περίοδο πολέμου.

Από το 15ο λεπτό, γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, γιατί οι Γερμανοί δεν διαβάζουν ποιοτική δημοσιογραφία αλλά προτιμούν τον κιτρινισμό της Bild αλλά και το ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε αγορά εξοπλισμών… made in Germany.

Το σόου της Γερμανικής τηλεόρασης το πάει κι ένα βήμα παραπέρα, αφού εξηγεί πως η Γερμανία δεν βοηθά την Ελλάδα αλλά της δανείζει και μάλιστα εντόκως, κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ από την δήθεν «βοήθεια»…

Από το 20ο λεπτό εξηγεί το βρώμικο παιχνίδι των ομολόγων, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της νότιας Ευρώπης γενικότερα, αλλά και το πώς η Γερμανία κερδίζει και από αυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά διαδραματίζονται σε σόου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.

Δείτε την αμηχανία των Γερμανών που παρακολουθούν στο στούντιο την εκπομπή όταν ο παρουσιαστής τούς λέει ότι το 89% των χρημάτων που δανείζεται η Ελλάδα από τους «εταίρους» της, επιστρέφει στις τράπεζες και μόλις το 11% έφτασε στο ελληνικό κράτος.

Εξηγεί επίσης πως όλα αυτά τα χρόνια, τα επικίνδυνα χρέη που βάραιναν τις τράπεζες, μεταφέρθηκαν κατά 80% στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος Γερμανός ότι δεν πληρώνει «βοήθεια» για την Ελλάδα, αλλά πληρώνει ώστε να πλουτίσουν οι τράπεζες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τράπεζες είναι αυτές που δεν φοβούνται το Grexit γιατί όλος ο κίνδυνος έφυγε από πάνω τους και μεταφέρθηκε στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Άρα όταν βλέπουμε Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι δεν φοβούνται το Grexit, πρέπει να θυμόμαστε ότι μεταφέρουν την άποψη των τραπεζών. Ένα Grexit όμως θα έκανε δυσκολότερη τη ζωή των λαών της Ευρώπης. Όχι των τραπεζών.

Χτυπάει επίσης σε ευαίσθητα σημεία σε ό,τι έχει να κάνει με τις αυτοκτονίες Ελλήνων λόγω της λανθασμένης και σκόπιμης πολιτικής της Τρόικας.

Γενικά όλη η εκπομπή στηλιτεύει την πολιτική του Βερολίνου αλλά και της Ευρώπης ως συνόλου, σχολιάζοντας σε πολλά σημεία ότι αυτό που κάνουν σήμερα μόνο αλληλεγγύη δεν είναι.

Ολόκληρη η εκπομπή έχει διάρκεια 50 λεπτά. Όσοι έχετε δει το πρώτο μονταρισμένο μέρος, μπορείτε να παρακολουθήσετε μόνο το υπόλοιπο τμήμα, από το 8ο έως το 40ο λεπτό, δηλαδή περίπου μισή ώρα. Αξίζει όμως τον κόπο να την δείτε ολόκληρη καθώς έχει μεγάλη αξία να παρακολουθήσετε το σύνολο της πλοκής και της σκέψης των Γερμανών κωμικών ώστε να αφυπνίσουν ένα μεγάλο μέρος των ομοεθνών τους, οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα «με μισό μάτι».

Η συγκεκριμένη σάτιρα στην εκπομπή Die Anstalt δεν συγκρίνεται με τίποτα με τις αντίστοιχες ελληνικές εκπομπές, όπως π.χ. το ΑλΤσαντίρι του Λάκη Λαζόπουλου. Αφενός γιατί δεν πρόκειται για one man show αλλά για ένα καλοσκηνοθετημένο και καλογραμμένο θεατρικό με μια ομάδα ηθοποιών, αφετέρου γιατί φτιάχτηκε και προβλήθηκε από την κρατική γερμανική τηλεόραση. Σε αυτό το τελευταίο κρύβεται και η αξία του…

Απολαύστε το!

 

Υ.Γ.

Αγνοήστε τα αρκετά ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη του υποτιτλισμού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον άγνωστο που κάθισε χωρίς να έχει κέρδος να μεταφράσει και να βάλει υπότιτλους στο βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης.