πληθωρισμός

Αν και ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς, από ότι φαίνεται οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, οι άνθρωποι όμως… όχι. Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει την μείωση της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών.

Στο 3,8% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat (3,9% η αρχική μέτρηση, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από την ευρωζώνη.

Αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας οφείλεται η επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ είχε καταγραφεί αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο και αύξηση 12% τον Σεπτέμβριο πέρυσι.

Την ώρα που οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής πιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος.

Ανατιμήσεις “φωτιά” σε είδη πρώτης ανάγκης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Μπορεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο έναντι αύξησης 12,1% το Μάιο, όμως η εικόνα τιμών σε βασικά είδη, τρόφιμα και υπηρεσίες που συνδέονται με τις διακοπές ή την υγεία συνεχίζουν την άνοδο.

Ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% εφέτος και το επόμενο έτος προβλέπεται στην έκθεση Α' τριμήνου 2023 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ακριβότερα έως 70% πληρώνουμε φέτος ορισμένα βασικά είδη διατροφής και άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το «κόστος» της ακρίβειας είναι ήδη σημαντικό για τα εγχώρια νοικοκυριά, γεγονός που χαμηλώνει τις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της κατανάλωσης.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη από την αγοραστική τους δύναμη.