

Σε μια εποχή που τα τοπικά σούπερ μάρκετ εξαγοράζονται σωρηδόν από τους μεγάλους «παίκτες» του λιανεμπορίου, η Δραμινή αλυσίδα «Γουντσίδης» επιλέγει να παραμείνει αυτόνομη.
Με τζίρο που αγγίζει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, δίκτυο 21 καταστημάτων και δυναμική παρουσία με 4 σημεία πώλησης και στον Νομό Καβάλας, η εταιρεία συνεχίζει την πορεία της, αντέχοντας στις πιέσεις των λειτουργικών εξόδων και απορρίπτοντας τις προτάσεις εξαγοράς.
Η ιστορία της επιχείρησης μοιάζει βγαλμένη από ταινία. Ξεκίνησε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Δημήτριο Γουντσίδη, με ένα τρίτροχο καρότσι και λιγοστή πραμάτεια στη Δράμα.
Το πρώτο κανονικό κατάστημα άνοιξε το 1946, ενώ η μεγάλη μετάβαση στη μορφή του σούπερ μάρκετ έγινε το 1975. Το 1988, η εταιρεία εγκαινίασε ένα υπερσύγχρονο, για τα δεδομένα της εποχής, πολυκατάστημα 4.000 τ.μ. στο κέντρο της πόλης.
Σήμερα, η εταιρεία διατηρεί έντονο το τοπικό της αποτύπωμα στην Ανατολική Μακεδονία. Στον Νομό Καβάλας, η αλυσίδα εξυπηρετεί τους καταναλωτές με καταστήματα στον Άγιο Χριστόφορο (δίπλα στη Νικήσιανη), στις Κρηνίδες, στην Ελευθερούπολη (δύο καταστήματα) και στη Νέα Πέραμο.
Η οικονομική εικόνα
Βάσει των οικονομικών καταστάσεων για το 2025, η αλυσίδα είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται στα 54,18 εκατ. ευρώ (από 53,21 εκατ. το 2024). Ωστόσο, το αυξημένο μισθολογικό κόστος και η αύξηση του προσωπικού (στους 405 εργαζομένους από 395) πίεσαν σημαντικά την κερδοφορία.
Τα καθαρά κέρδη έκαναν «βουτιά» 78%, πέφτοντας στις 159 χιλιάδες ευρώ (από 724 χιλ. το 2024). Παρά την πίεση αυτή, η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα και προχώρησε στη διανομή μερίσματος ύψους περίπου 632.000 ευρώ. (με πληροφορίες από Mononews.gr)