

Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε αδήλωτα μετρητά, 4,1 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και χιλιάδες προϊόντα απομίμησης στον απολογισμό κατασχέσεων της ΑΑΔΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ σε αδήλωτα μετρητά, 4,1 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, χιλιάδες προϊόντα απομίμησης, ναρκωτικά, ακόμη και δύο εξωτικοί παπαγάλοι, συνθέτουν τον χάρτη των κατασχέσεων που πραγματοποίησαν τα τελωνεία της ΑΑΔΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Οι εκτεταμένοι έλεγχοι αναπτύχθηκαν σε αεροδρόμια, λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς, οχήματα, αποσκευές επιβατών, ταχυδρομικά δέματα και χώρους προσωρινής αποθήκευσης. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αξιοποιώντας σύγχρονα συστήματα X-Ray και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης, έθεσαν στο στόχαστρο την παράνομη διακίνηση χρήματος και χρυσού, το λαθρεμπόριο καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων, τα εμπορεύματα «μαϊμού», τα ναρκωτικά και τον παράνομο οπλισμό.
Ο οικονομικός απολογισμός καταγράφει τη δέσμευση 2.065.416,91 ευρώ, 91.723 δολαρίων και 11.790 λιρών Αγγλίας, καθώς και σημαντικών ποσών σε τουρκικές λίρες, δηνάρια, λεκ και λέβα.
Παράλληλα, οι αρχές εντόπισαν τραπεζική επιταγή αξίας 191.357 λέι Ρουμανίας, 60 χρυσά νομίσματα, αλλά και έξι πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 190 γραμμαρίων.
Στο μέτωπο των χερσαίων συνόρων, τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων μετρητών εντοπίστηκαν στα τελωνεία Ευζώνων και Κήπων, όπου δεσμεύτηκαν περισσότερα από 700.000 ευρώ σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατασχέθηκαν χρήματα από επιβάτες με πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, την Ντόχα, την Αντίς Αμπέμπα, τα Τίρανα, τη Νέα Υόρκη και τη Βηρυτό, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι έλεγχοι οδήγησαν στον εντοπισμό 288.610 ευρώ και 12.028 δολαρίων.
Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται ο όγκος των παράνομων καπνικών προϊόντων, με τις συνολικές κατασχέσεις να φτάνουν τα 4.126.057 τσιγάρα, τα 70 κιλά καπνού, τα 3.346 πούρα και τις 29.340 θερμαινόμενες ράβδους καπνού. Μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, 17 επιβάτες που έφτασαν από το Κάιρο, το Γιερεβάν και την Κωνσταντινούπολη μετέφεραν στις αποσκευές τους σχεδόν 698.000 τσιγάρα, ενώ σε εγκαταλελειμμένες αποσκευές βρέθηκαν ακόμη 2,32 εκατομμύρια τσιγάρα. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατασχέθηκαν επιπλέον περισσότερα από 443.000 τεμάχια.
Σημαντικό χτύπημα δέχθηκε και το εμπόριο παραποιημένων ειδών, καθώς εντοπίστηκαν 31.013 παράνομα προϊόντα, μεταξύ των οποίων ρούχα, παπούτσια, τσάντες, ρολόγια, γυαλιά ηλίου και λευκά είδη. Στο Τελωνείο Κήπων κατασχέθηκαν περισσότερα από 22.000 είδη ένδυσης και υπόδησης με πλαστά εμπορικά σήματα, 1.705 παράνομα δοχεία γραφίτη και οκτώ καλούπια αναπαραγωγής ετικετών γνωστών εταιρειών. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεσμεύτηκαν 6.709 παραποιημένα προϊόντα μέσα σε ταχυδρομικά δέματα προερχόμενα από την Αίγυπτο και την Κίνα.
Στο πεδίο δράσης κατά των ναρκωτικών, οι τελωνειακοί έλεγχοι οδήγησαν στην κατάσχεση 129 κιλών της ουσίας KHAT, 25 κιλών κάνναβης και 574 γραμμαρίων THC. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εντοπίστηκαν σε επιβατικές αποσκευές και ταχυδρομικά δέματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ 11 κιλά κάνναβης βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε συσκευασίες ηλεκτρονικών συσκευών μέσα σε όχημα που εισερχόταν στην Ελλάδα.
Ο κατάλογος των κατασχέσεων συμπληρώνεται από 528 είδη παράνομου οπλισμού, 347 λίτρα αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων, παράνομα φάρμακα και φυτοφάρμακα, 500 κινητά τηλέφωνα και χρυσά κοσμήματα βάρους σχεδόν δύο κιλών. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν δύο εξωτικοί παπαγάλοι, καθώς και ένα τμήμα απολιθωμένου κορμού από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ.


