ελεύθεροι επαγγελματίες

Το φορολογικό καθεστώς 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, με τρεις βασικές αλλαγές στις διατάξεις.

«Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι δίκαιο, αυτό πρέπει να γίνει πράξη» σχολιάζει με ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Καβάλας της ΝΔ (πρώην ΝΟΔΕ) αναπαράγοντας μέρος της δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές του συστήματος IRIS.

Παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης, πέραν του αυξημένου φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν 473.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από την εφαρμογή της ελάχιστης αμοιβής των 10.920 ευρώ ετησίως, κρύβουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Φρένο» μπαίνει στα κοινωνικά επιδόματα που εισπράττουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο σύστημα φορολόγησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024 και θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν φέτος.

Για «δίκαιο σύστημα φορολόγησης» κάνει λόγο η κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για «τσουβάλιασμα» και «άδικο σύστημα» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Νέο πλαίσιο φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση βασιζόμενη και αυτή, όπως και “παραδοσιακά” όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, σε τεκμαρτό “μοντέλο” προσδιορισμού φορολογητέας ύλης, δείγμα αδυναμίας ουσιαστικά να “δεσμεύσει” με πιο “έξυπνο” και στοχευμένο τρόπο φορολογητέα ύλη, από μια επαγγελματική τάξη που “ρέπει”, ακαταπαύστως, στη φοροδιαφυγή.