Ελευθέρια 2023

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις έγιναν στην Καβάλα το διήμερο (06-07/07) στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Ένα βιωματικό εργαστήριο για την έννοια της αφίσας από τη γραφίστρια, Θώμη Αγγέλου και μία αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας στην πόλη του καπνού και της προσφυγιάς.

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων, ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς, παρουσίασε την Τετάρτη (05/07) στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, στοιχεία και εικόνες από την παρουσία της Καβάλας στα Μουσεία και στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Το βράδυ της Παρασκευής (30/06), συναυλία έδωσαν τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καβάλας. 

Το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουνίου το μουσικό σύνολο “Συνηχούντες” και ο Βυζαντινός Χορός Καβάλας έδωσαν συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο των “Ελευθερίων 2023”.

Χορευτικά τμήματα από την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και το εξωτερικό, χόρεψαν το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου, στην Προτομή Κανάρη στην Καβάλα, στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Κάθε τόπος και χορός"!

Με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου, στην πλατεία Κανάρη, το 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με πρωτοβουλία της Ομάδας Φίλων Παραδοσιακών Χορών Καβάλας. 

Το βράδυ της Πέμπτης (22/06), στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2023 της Καβάλας, το μουσικό σχήμα “Τρίηχο” έδωσε συναυλία στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή.

Το βράδυ της Τετάρτης (21/06), στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, ανέβηκε η παράσταση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας “Όταν οι μοίρες δεν είχαν κέφια”, η οποία αναφέρεται στη βιογραφία του Αϊβαλιώτη πρόσφυγα, Σταύρου Ασλανίδη. Εκτός από το θεατρικό δρώμενο, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Θάσου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελευθέρια 2023” στην Καβάλα, έγινε βράβευση των πρώην δημάρχων Κωνσταντίνου Σιμιτσή και Δήμητρα Τσανάκα, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κωνσταντίνου Παπακοσμά και του εικαστικού Δημητρίου Μέτσικα, για τη βοήθεια τους, έτσι ώστε να κρατηθεί και να εδραιωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας. Η βράβευση έγινε από τους ανθρώπους του Ναυτικού Μουσείου και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμες Μικράς Ασίας”.

Το Σάββατο (17/06) άρχισαν οι εκδηλώσεις για τα “Ελευθέρια” του 2023 στην Καβάλα.

Λόγω εθνικού πένθους η πρώτη εκδήλωση των Ελευθερίων 2023, δεν έγινε όπως κανονικά είχε προγραμματιστεί την Παρασκευή (16/06).

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα “Ελευθέρια” με εκδηλώσεις μνήμης για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καβάλας και εκδηλώσεις τιμής για τον πολιούχο της πόλης Απόστολο Παύλο.

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα “Ελευθέρια” με εκδηλώσεις μνήμης για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καβάλας και εκδηλώσεις τιμής για τον πολιούχο της πόλης Απόστολο Παύλο.