ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου, σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Βασικές συμβουλές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών από πρακτικές παραπλάνησης δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που συνδέεται με αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών τροφίμων.

Την προσοχή των καταναλωτών στην ορθή επιλογή τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο τη

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εργαστηρίων, Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ και διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με τα ως άνω στοιχεία είναι μη κανονικό και μη ασφαλές διότι βρέθηκε θετικό στο παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp σε δείγμα.

Νοθευμένα μέλια ανακαλεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. καθώς μετά από την εξέταση των ανωτέρω δειγμάτων διαπιστώθηκε η παρουσία της χημικής ουσίας 4-μεθυλ-ιμιδαζόλιο (4-ΜΕΙ), η οποία αποτελεί δείκτη της παρουσίας των πρόσθετων χρωστικών «καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d», οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι 

Στην ανάκληση νοθευμένου ελαιόλαδου που εντοπίστηκε στην αγορά του νομού Καβάλας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

 

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση μπισκότων σοκολάτας, στα οποία ανιχνεύτηκε η παρουσία συστατικού γάλακτος (καζεΐνη), χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Ο ΕΦΕΤ, µέσω του Συστήµατος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιµα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ενηµερώθηκε για τη διακίνηση σταφίδων στις οποίες διαπιστώθηκε η παρουσία ωχρατοξίνης Α σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νοµοθετηµένα όρια.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή  Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης –

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές επιχειρηματιών του Δήμου Καβάλας και Κομοτηνής, οι οποίοι δέχθηκαν επισκέψεις ή τηλεφωνήματα ατόμων, τα οποία προσποιούμενα τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα είτε ζητούν κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να παρεμποδίσουν τους ελέγχους ή να αποφύγουν δήθεν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις

Σταματημό δεν έχουν τα κρούσματα αντιποίησης αρχής με δήθεν επιθεωρητές του ΕΦΕΤ να εξαπατούν επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές, καταφέρνοντας να αποσπάσουν και χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, ζήτησε και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι για την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας που αφορούσε στο προϊόν «παρμεζάνα τριμμένη», με την εμπορική ονομασία "BERTOZZI PARMIGIANO REGGIANO"

Στην ανάκληση αλλαντικού προϊόντος, στο οποίο ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp, προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

 

Πρόκειται για το προϊόν «ΓΑΛΠΟ τυρί Φέτα ΠΟΠ» από πρόβειο και γίδινο γάλα, σε συσκευασίες στραγγισμένου βάρους 1kg με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 22.01.16 και στραγγισμένου βάρους 2 kg με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 27.02.16

Το ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ», συσκευασίας του 1 λίτρου και ημερομηνίας λήξης 30-12-2016, που εμφανίζεται να παράγεται από την ΕΛΑΚ Α.Ε. με έδρα ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ανακάλεσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ