Ειδικός έπαινος δόθηκε από την πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μία πολύ ξεχωριστή φοιτήτρια. Πρόκειται για τη 49χρονη Μερόπη Πούπα, η οποία είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Οικονομικό Τμήμα και ταυτόχρονα: μητέρα 16 παιδιών, γιαγιά 9 εγγονών αλλά κι εργαζόμενη σε νοσοκομείο! 

 

Πριν από 3 χρόνια γράφτηκε σε νυχτερινό σχολείο της Θεσσαλονίκης και κατάφερε να το τελειώσει παρά τα βαριά οικογενειακά καθήκοντα κι ενώ σε καθημερινή βάση εργάζεται ως βοηθός θαλάμου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

 

Οπως λέει, οφείλει την επιτυχία της στα 16 παιδιά της: 32 ετών η μεγαλύτερη κόρη της και 9 ετών τα μικρότερα δίδυμά της. «Η επιτυχία μου ανήκει στα παιδιά μου. Μου παρείχαν τον χρόνο για να μπορέσω να πάω στο σχολείο και κάλυπταν τη δική μου θέση στο σπίτι. Επιπλέον, με εμψύχωσαν σε στιγμές που αναρωτιόμουν γιατί ανέλαβα να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν προλαβαίνω» εξηγεί.

 

Σήμερα στο σπίτι ζουν τα δέκα από τα 16 παιδιά της, αφού τα άλλα 6 άνοιξαν τα φτερά τους. «Στο σπίτι υπήρχε πάντα πρόγραμμα, ώστε τα μεγάλα παιδιά να βρίσκονται πάντα μαζί με τα μικρά και να τα προσέχουν, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους, από το φαγητό και το διάβασμα μέχρι τις εξωσχολικές δραστηριότητες», «η προσπάθεια ήταν κοινή»,  είπε χαρακτηριστικά, αφού η ίδια ξυπνούσε το πρωί στις 5.20, επέστρεφε στο σπίτι στις 4 το απόγευμα, για να ξαναφύγει στις 6 για το σχολείο και να επιστρέψει στις 10.30 το βράδυ.

 

Η κυρία Πούπα γιόρτασε την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο μαζί με τη 10η κόρη της, την Ηλέκτρα, που πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης. Σήμερα λέει πως «το σχολείο είναι τελικά εύκολο», προτρέπει όποιους το σκέφτονται με δισταγμό να το τολμήσουν και δηλώνει ευγνώμων για τον θεσμό του εσπερινού σχολείου.

 

Το πρωί της Τρίτης 16 Οκτωβρίου, την υπερπολύτεκνη φοιτήτρια συνάντησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εισαγωγή της στο Αριστοτέλειο. Ο πρύτανης δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Μερόπης Πούπα με κάθε τρόπο ενώ την χαρακτήρισε «παράδειγμα προς μίμηση».