Την προστασία της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), και τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων για τις επερχόμενες γενιές, έθεσε ως προτεραιότητες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Μικρή Παράκτια Αλιεία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μάλτα.

 

 

Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Στην ομιλία του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και τη συλλογή δεδομένων για τη μικρή παράκτια αλιεία, τη βελτίωση της αλυσίδας αξίας των προϊόντων του τομέα, τη μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αλιέων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.