Γράφει ο Θεόδωρος Μουριάδης 

 

Το 61ο φεστιβάλ Φιλίππων έφθασε στο τέλος του.Κάνοντας κριτική (συνεπώς η άποψή μου είναι υποκειμενική) θα μπορούσα να πω ότι παίχθηκαν παραστάσεις που άξιζαν (Χοηφορες, Πέρσες, Αντιγόνη ..) και άλλες που ήταν αδιάφορες.

 

Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η τηλεοπτικότητα των ηθοποιών. Λογικό, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί θίασοι που ασχολούνται με τα αρχαίο θέατρο και προσπαθούν να το αποδώσουν μέσα από σύγχρονες μεταφραστικές σκηνοθετικές και αισθητικές απόψεις. Ο κος Γκόνης ίσως θα έπρεπε του χρόνου να ξανασκεφθεί τον αριθμό και την ποιότητα των παραστάσεων. 

 

 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις τόσο στην Καβάλα όσο και στις Κρηνίδες είχαν ενδιαφέρον και ήταν το μεγάλο κέρδος του Φεστιβάλ. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον καλλιτεχνικό διευθυντή.
 

 

Αυτό όμως που στιγμάτισε το φετινό φεστιβάλ ήταν η έκδοση 300 τουλάχιστον προσκλήσεων (στην καλύτερη περίπτωση 400 άτομα).Ο Δήμος που έχει αξιοπρέπεια δεν επιτρέπει σε κανέναν θεατρικό παραγωγό να τον μειώνει, οφείλει να πληρώνει την γαλαντομία του. Δεν παίρνει χρήματα από τους θιάσους η τους βάζει όρο με τον αριθμό των προσκλήσεων που θα δοθούν. 

 

 

Οι ηθοποιοί ζουν από τις εισπράξεις αυτές και δεν παίζουν για να κάνουν οι δημοτικές αρχές το κομμάτι τους. Προσκλήσεις πρέπει να δίνονται σε συνδημότες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια παράσταση ,σε μαθητές που θα διακριθούν σε διαγωνισμό που θα διοργανώσει ο δήμος και θ αφορά το θέατρο, σε μαθητές που οι γονείς τους τα βγάζουν δύσκολα πέρα και φυσικά στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις παραστάσεις. Όλοι οι άλλοι (βουλευτές, πολιτευτές ,δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι κλπ.) θα κάνουμε τις επιλογές μας ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα. Το θέατρο δεν είναι χώρος επίδειξης. 

 

Θ αναρωτηθείτε εύλογα τώρα που έρχονται οι δημοτικές εκλογές βλέπεις το φαινόμενο αυτό;
Όχι δεν το βλέπω τώρα, πρέπει όμως κάποτε να βελτιώσουμε την αξιοπρέπεια του Δήμου προς όφελος των δημοτών. Συμμετέχοντας λοιπόν στην τοπική Αυτοδιοίκηση, με όποιον ρόλο αποφασίσετε να μου δώσετε εσείς οι συμπολίτες μου, οφείλω να πάρω θέση ώστε να μην αναγκαστείτε να μου πείτε "Που είσαι νιότη (σχήμα λόγου) που έδειχνα πως θα γινόμουν άλλος".
 

 

Υ.Γ. Ως Δημοτικός Σύμβουλος και αντιδήμαρχος δεν έκανα ποτέ χρήση της δωρεάν πρόσκλησης. Πλήρωνα πάντα το εισιτήριο μου για τις παραστάσεις που ήθελα να δω.