Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίναμε μάρτυρες ενός πολύωρου θεάτρου του παραλόγου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει επιλέξει να λειτουργεί με τη λογική φωτεινού παντογνώστη στα μεγάλα και καίριας σημασίας ζητήματα του Δήμου Δράμας, αρνούμενη να εισακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση η παράταξή μας, για όλα τα μείζονα ζητήματα της πρόσφατης συνεδρίασης καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έτυχαν της αποδοχής άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όχι όμως της Δημοτικής Αρχής.

   Για άλλη μια φορά εισήχθη ως έκτακτο θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παραχώρηση τμήματος της πλατείας Ελευθερίας της Δράμας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η παράταξή μας, σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή που αντιμετώπισε το ζήτημα με κοντόφθαλμη λογική, ζήτησε το θέμα να τεθεί σε ευρύτερη βάση και να οριοθετήσει το σώμα συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι θα μπορούν να παραχωρούνται, και συγκεκριμένα ζητήματα αισθητικής, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται. Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη κατά πλειοψηφία απόφαση, η οποία έγινε ξεκάθαρο από την παράταξή μας ότι δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, ενδεχομένως να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να μην μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο στο μέλλον να αρνηθεί νέα αιτήματα παραχώρησης.

   Όσον αφορά το θέμα της μακροχρόνιας εκμίσθωσης έκτασης στο Μαυρόβατο, η παράταξή μας επέλεξε να το αντιμετωπίσει με σεβασμό τόσο απέναντι τους συμπολίτες μας από τη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου όσο και απέναντι στον επενδυτή, ο οποίος ενδιαφέρεται να μισθώσει τη συγκεκριμένη έκταση. Επειδή ακριβώς και η νέα απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο πάσχει νομικά και θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης, προτείναμε, χωρίς να γίνει αποδεκτό από τη Δημοτική Αρχή, να βρεθεί άμεσα άλλη κατάλληλη έκταση στα όρια του Δήμου και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες με τις ορθές διατάξεις του νόμου. Με βάση την πρότασή μας εξασφαλιζόταν ότι η επένδυση θα υλοποιούνταν και οι θέσεις εργασίας για το Δήμο μας θα ήταν εξασφαλισμένες. Με την απόφασή της η Δημοτική Αρχή απλώς εμπαίζει τους κατοίκους του Μαυροβάτου και τον υποψήφιο επενδυτή, διατρανώνοντας στα λόγια μόνο ότι αγωνίζεται για την υλοποίηση της επένδυσης. Να σημειωθεί ότι από την εισήγηση του θέματος απουσίαζε η άποψη τόσο της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας όσο και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέργιος Ηλιόπουλος αποκάλυψε έγγραφο της Π.Ε. Δράμας, το οποίο απέκρυψε η Δημοτική Αρχή και σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη έκταση ως υψηλής παραγωγικότητας. Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή έχει συμβιβαστεί με τον τίτλο (μετά από δύο ακυρωτικές αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός) της Δημοτικής Αρχής των ακυρώσεων.

   Εμπαιγμό αντιμετωπίσαμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ για το 2015, όταν η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να εισάγει από το παράθυρο και τον απολογισμό της Ονειρούπολης. Ο Δήμαρχος Δράμας επέλεξε να μοιράσει στην αρχή της συνεδρίασης dvd στους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων με την καταγραφή των υλικών της Ονειρούπολης, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης, ενώ εισηγούνταν τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης, και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής μοιράστηκε (ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ) έγγραφο-πίνακας, χωρίς καμία υπογραφή, για τα έξοδα της Ονειρούπολης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων η Δημοτική Αρχή προχώρησε ουσιαστικά σε κυβίσθηση και έθεσε το θέμα του απολογισμού εκτός συζήτησης. Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο απολογισμός της Ονειρούπολης θα συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα. Σε περίπτωση που ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή επιλέξουν κάτι διαφορετικό, η παράταξή μας, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης – όπου η συνεργασία είναι πραγματικά εποικοδομητική - , θα φροντίσει αυτό το μείζον ζήτημα να εισαχθεί όπως πρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

   Για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ για το 2015, μόνο έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής ευαγγελίζονται την περιστολή των δαπανών και τη χρηστή διοίκηση, η ΔΕΚΠΟΤΑ σπατάλα 24.600 ευρώ για την «αμοιβή εταιρείας παρακολούθησης πολιτιστικών δράσεων»!!! Λες και οι αιρετοί του Δήμου ή τα μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρησης δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο Δήμο μας… Κι ενώ προϋπολογίζονται τόσα χρήματα για μια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δράση, σημαντικές εκδηλώσεις του Δήμου, οι οποίες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής σφραγίδας του τόπου μας, όπως το Καρναβάλι της Χωριστής και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου υποχρηματοδοτούνται. Πάντως, είναι πρωτόγνωρο το γεγονός το ετήσιο σχέδιο δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ να μην υπερψηφίζεται, στη σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, από τον Αντιπρόεδρο αυτής, ο οποίος ουσιαστικά συνδιοικεί μαζί με τον Πρόεδρο, γιατί διαφωνεί με την υποχρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων (Dramaica, Καρναβάλι Χωριστής, Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου)!!!

   Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά με τη συγκεκριμένη διοίκηση στο τιμόνι του Δήμου Δράμας αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ότι αυτή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει με βάση τις μεγαλόπνοες προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά ούτε καν να λειτουργήσει στη στοιχειώδη λογική της διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου…