Σε συνδυασμό με την έκθεση «Tιμή στον Tériade» (14.11.2014-18.3.2015) το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών-ΑΠΘ διοργανώνει επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Tériade: Γαλλία - Ελλάδα». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαρτίου 2015, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

 

Στόχος της συνάντησης είναι να διερευνηθούν οι διάφορες πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κριτικού τέχνης, εκδότη και συλλέκτη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1893). Ως τεχνοκρίτης, στη συνέχεια, ως διευθυντής του περιοδικού  Verve και των ομώνυμων εκδόσεων με έδρα το Παρίσι, ο Τériade συνδέθηκε και συνεργάστηκε στενά με δημιουργούς όπως ο Matisse, o Picasso, o Chagall, o Miró, ο Léger, o Giacometti ή ο Le Corbusier και συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της μοντέρνας γαλλικής τέχνης. Σε πρωτοβουλίες του οφείλεται επίσης η «ανακάλυψη» του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ(1868;-1934), το έργο του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις αναζητήσεις της λεγόμενης γενιάς του 1930.

 

Η δράση του Τériade πρόκειται να μελετηθεί κυρίως μέσα από τα δίκτυα διανοουμένων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που συγκροτήθηκαν γύρω του και επέτρεψαν συναντήσεις ανθρώπων και μεταφορά ιδεών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αναδεικνύοντας την σημασία του Tériade ως διαμεσολαβητή, η συνάντηση επιδιώκει να συνεισφέρει στη μελέτη των ελληνογαλλικών σχέσεων και ανταλλαγών στον 20ο αιώνα, ερευνητικό πεδίο με ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Στην πρώτη αυτή επιστημονική συνάντηση με θέμα τον Τériade συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και επιμελητές μουσείων, αλλά και νέοι ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Oι ανακοινώσεις θα γίνουν στα ελληνικά και τα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δυο γλώσσες.

 

Ευχαριστούμε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης  για την διερμηνεία και Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη για τη δεξίωση.  

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

 

 

Οργανωτική επιτροπή

Ιωάννης Ακαμάτης

Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

Ελεονώρα Βρατσκίδου

Χριστίνα Τσαγκάλια

 

ακολουθεί το πρόγραμμα