Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 θα γίνει η πίστωση στους λογαριασμούς των 89.674 δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ του ν. 4411/2016. Το συνολικό ποσό της πίστωσης ανέρχεται σε 20.988.036 €. Η απόφαση αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 € και η καταβολή θα γίνει αναδρομικά για τους  μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.  Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του ποσού που αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εν τω μεταξύ, επείγουσα εγκύκλιο, εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ, σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται, προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν φέτος το ΕΚΑΣ. Σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής υπουργικής απόφασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, ξεκαθάρισαν ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα «μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την 1.1.2020», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Τα μέτρα αυτά είναι:

Α) Πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Β) Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ποσό ίσο με την παροχή που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, όπως ισχύει για κάθε έτος για τη χορήγηση ΕΚΑΣ. Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι θα είναι ο Μάιος του 2016 ο μήνας ο οποίος θα γίνεται η σύγκριση των εισοδημάτων των δικαιούχων της συγκεκριμένης παροχής. Επισημαίνεται ότι ένας σύζυγος δεν δικαιούται να λάβει την οικονομική ενίσχυση, εάν ο ίδιος ή ο έτερος σύζυγος ήδη λαμβάνει έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας άνω του 80%.

 

Γ) Στους πρώην δικαιούχους τους ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων) χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ίση με την παροχή που καταργήθηκε.

 

Όλες οι παραπάνω παροχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, ότι θα καταβληθούν αναδρομικά κατά την ημερομηνία πίστωσης της κύριας σύνταξης των δικαιούχων. Η έναρξη της αναδρομικότητας είναι ο Αύγουστος του 2016 και οι παροχές αυτές παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι θα διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση. Σημειώνεται όμως ότι, βάσει νόμου, πρέπει έως τα τέλη Δεκεμβρίου κάθε έτους να εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η οποία θα αναπροσαρμόζει τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ για το επόμενο έτος, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, να μην χορηγείται το ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους.