Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών εντός του αστικού ιστού του Δήμου Καβάλας, στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

 

Ερωτηση Νίκου Παναγιωτόπουλου 

«Επιτρέψτε μας κ. Υπουργέ να είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι και να βάζουμε θέμα αξιοπιστίας σε μια Κυβέρνηση που μέχρι τώρα -με συγχωρείτε- έχει δείξει κενό στον προγραμματισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Και δεν ρωτάει κανέναν και δεν προγραμματίζει τίποτε ή προγραμματίζει πλημμελώς και δεν πληρώνει τίποτε και, εν πάση περιπτώσει, περιορίζεται σε μια -να το πω έτσι- θεωρητική αντιμετώπιση του ζητήματος στη βάση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η τοπική κοινωνία έχει επιδείξει ήδη από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, όταν υποδέχτηκε όλους αυτούς τους ανθρώπους, περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και τώρα αισθάνεται ότι αδικείται και περίπου τιμωρείται γι’ αυτό το περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που επέδειξε, αναγκαζόμενη να δεχθεί αυτή την απόφαση που, όπως σας είπα, πάρθηκε χωρίς να ερωτηθεί κανένας τοπικός φορέας.

Στις 24 Φεβρουαρίου, με ερώτησή μου προς το Υπουργείο Άμυνας, είχα θίξει το θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων Ασημακοπούλου και Κωτσάλου στο Δήμο Καβάλας. Για την τοπική κοινωνία η αξιοποίηση των στρατοπέδων αυτών είναι η τελευταία μεγάλη ελπίδα για την οικιστική επέκταση της πόλης. Η ρυμοτομία της πόλης είναι τέτοια που δεν έχει άλλο περιθώριο επέκτασης. Είχε κατατεθεί η μελέτη πολεοδομικής και οικιστικής αξιοποίησης τους, είχε περάσει από την αρμόδια Υπηρεσία, την ΥΑΜΣ και περιμέναμε απάντηση.

Έτσι, λοιπόν, και με δεδομένο ότι υπάρχουν προχωρημένες συνεννοήσεις με το Υπουργείο για την ανταλλαγή ακινήτων ή παραχώρησης στο Δήμο με όρους, βέβαια, και προϋποθέσεις αυστηρές, τώρα υπάρχει μια απογοήτευση γιατί ανατρέπεται αυτός ο σχεδιασμός, καθώς από πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις των τοπικών Βουλευτών της Κυβέρνησης, μάθαμε ότι σ’ αυτό το στρατόπεδο πρόκειται να γίνει μετεγκατάσταση περίπου διακοσίων πενήντα προσφύγων. Οι εργασίες ανακαίνισης και κατασκευής των υποδομών θα γίνουν με έξοδα του Ελληνικού Στρατού, πρόσφατα δε, εστάλη επιστολή από τον Στρατηγό της 20ής Μεραρχίας στην ΔΕΥΑΚ, με την οποία ζητήθηκε η σύνδεση δύο κτηρίων με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Εκκρεμεί, βέβαια -και οφείλω να το πω- εκταμίευση ποσού 90.000 ευρώ ως χρηματοδοτική βοήθεια για τις δαπάνες που είχαν ήδη καταβληθεί από το Δήμο Καβάλας για τη φιλοξενία των προσφύγων από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Και η Περιφέρεια και ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δεν είχαν καμία ενημέρωση ως προς την αλλαγή αυτού του σχεδιασμού και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ακόμα. Η Περιφέρεια οφείλω να πω ότι έχει διαθέσει δύο κοντέινερς, ένα με εγκαταστάσεις υγιεινής και ένα ακόμα ως κινητή ιατρική μονάδα. Δεν γνωρίζει τι θα κάνει με αυτά. Υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης, το οποίο υπήρχε εξαρχής, από τότε που ξεκίνησε η εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη της Καβάλας, που τους υποδέχθηκε, νομίζω, κατά ιδανικό τρόπο, με περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αλλά και με τη μοναδική προσπάθεια οργάνωσης να γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόσφατα είχαμε και τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Καμμένου, στις 24 Ιουνίου, ο οποίος έκανε λόγο για «διάθεση για όσο διάστημα χρειαστεί κάποιου στρατοπέδου, για έναν ή δύο μήνες –δεν θα χρειαστεί παραπάνω- για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η παραχώρηση αυτή δεν θα ανακόψει την πορεία για τη χρήση του στρατοπέδου, για να γίνουν τουριστικές εγκαταστάσεις, όταν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από επενδυτές». 

Αυτή η δήλωση έχει κάποιο ενδιαφέρον και κάποιο μυστήριο, αφού προφανώς επίκειται προσφορά. Ενδεχομένως με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε για την αξιοποίηση ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανοίγει ο δρόμος για προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, το χρονοδιάγραμμα των δύο-τριών μηνών προσωπικά δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να ξέρω τι λέει το Υπουργείο όσον αφορά τη μετεγκατάσταση αυτών των προσφύγων, εάν πρόκειται γι’ αυτόν τον αριθμό ή πρόκειται να εγκατασταθούν πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι το στρατόπεδο μπορεί να φιλοξενήσει πολύ περισσότερους και ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός, ιδίως από τη στιγμή κατά την οποία προσκρούει στην αντίρρηση της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα θεσμικά επίπεδά της, η οποία ούτε καν έχει ερωτηθεί για όλα αυτά.

Επιπλέον, υπάρχει και μια ανησυχία για τι χρονοδιάγραμμα μιλάμε, για πόσους ανθρώπους μιλάμε, δεδομένου ότι και στο προσφυγικό οι συνθήκες αλλάζουν. Ενδεχομένως αύριο, για λόγους άσχετους με τη βούληση της Κυβέρνησης ή της τοπικής κοινωνίας, μπορεί να αυξηθούν δραματικά οι ροές και μετά, εφόσον έχει γίνει ήδη η αρχή και έχουν εγκατασταθεί διακόσιοι πενήντα σε ένα στρατόπεδο, που μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει υπερδεκαπλάσιους, να παρθεί η απόφαση να πάνε και οι υπερδεκαπλάσιοι να εγκατασταθούν εκεί.

Επομένως, θέλουμε μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση -και θα έλεγα εμφατική- της Κυβέρνησης, σχετικά με το τι πρόκειται ακριβώς να κάνει, για πόσους και με τι χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά δε την απόφαση χρηματοδότησης, όπως μας είχε ανακοινώσει σε επίκαιρη ερώτησή μου ο αρμόδιος Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Μπαλάφας, στις 19 Απρίλιου είχε εκδοθεί η απόφαση. Στις 21 Απριλίου συζητήθηκε η ερώτηση, όπου ανέφερε φυσικά με πολύ χαρά ότι όπου να ‘ναι εκταμιεύονται τα χρήματα, σήμερα όμως, αρχές Ιουλίου, ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα 90.000 ευρώ που είχε αποφασιστεί να εκταμιευτούν, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολύ περισσότερες δαπάνες. Ήδη, τον Απρίλιο οι δαπάνες φιλοξενίας, υποδοχής κ.λπ. ανέρχονταν στις 300.000 και πλέον.

Τότε είχα πει στον αρμόδιο Υπουργό ότι πρέπει να δει η Κυβέρνηση την αποδέσμευση των κονδυλίων για την υποδοχή και φιλοξενία αυτών των ανθρώπων από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα και αναρωτιέμαι γιατί ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα λεφτά. Πολύ φοβάμαι ότι το θέμα «κολλάει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι έχουν -να το πω έτσι- προϋπολογιστεί από έναν κωδικό, ο οποίος αναφέρεται σε φυσικές καταστροφές και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν συνάδει η εκταμίευση ποσού για φυσικές καταστροφές με την χρηματοδότηση δαπανών φιλοξενίας προσφύγων.

Όμως, αυτό πρέπει να λυθεί. Όσο δεν λύνεται, τόσο η δυσπιστία και η καχυποψία των τοπικών κοινωνιών ως προς την ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει και να διαχειριστεί το πρόβλημα, μεγαλώνει. Και όταν μεγαλώνει η δυσπιστία και η καχυποψία της τοπικής κοινωνίας, τόσο πιο αρνητική είναι σε κάτι που της ανακοινώνεται ερήμην της, όπως της ανακοινώθηκε σήμερα η φιλοξενία σε αυτό το στρατόπεδο διακοσίων πενήντα ανθρώπων».

 

Απάντηση Δημήτρη Βίτσα 

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παναγιωτόπουλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε τα εξής:

«Αυτό που σχεδιάζεται είναι οι διακόσιοι τριάντα πέντε πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ένα τμήμα του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, σε μία πόλη η οποία έχει πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Ζητάμε, λοιπόν, να συντρέξουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το χρονικό διάστημα, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουν εκεί, είναι μέσα στο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης, δηλαδή της φάσης των πιο συγκεκριμένων δομών που, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο κ. Μουζάλας, ολοκληρώνεται πριν το τέλος του έτους. Τώρα αν θα είναι δύο μήνες, αν θα είναι τρεις μήνες, αυτό θα το δούμε.

Όσον αφορά το ζήτημα των 90.000, υπάρχει εγγραφή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γνωρίζω Δήμους και Περιφέρειες που πήραν τα χρήματα. Πρέπει να πω ότι θα το δω με ιδιαίτερη προσοχή και θα βοηθήσω κι εγώ, ώστε αυτά να εκταμιευθούν.

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Υπουργείου υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα στο Τ.ΕΘ.Α., στον κ. Σταθιά και στη Δήμαρχο της Καβάλας για το πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο χώρος. Στις 13 Ιουνίου η Δήμαρχος Καβάλας απέστειλε το τελευταίο έγγραφο που δείχνει ότι είναι αυτή η διαδικασία, η οποία πηγαίνει προς το πέρας της. Γνωρίζω ότι η θέληση του Δήμου της Καβάλας, αλλά και του λαού της περιοχής, είναι τα δυο στρατόπεδα, το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το Στρατόπεδο Κωτσάλου, να διαμορφωθούν πλέον σε μητροπολιτικό πάρκο. Και θέλω να σας πω ότι το υποστηρίζω».