Το μεγαλύτερο μέρος των χταποδιών που καταλήγουν στην ελληνική αγορά, προέρχεται από την αλιεία χταποδιών στο Θρακικό Πέλαγος.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του δημοσιογράφου περιβαλλοντικών θεμάτων, Γιώργου Λιάλιου, η αλιεία στο πέλαγος είναι ανεξέλεγκτη.

 

Γίνεται μία προσπάθεια διάσωσης των χταποδιών από παράνομη αλιεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επιχείρηση που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης μέσα σε μόλις 20 ημέρες συνελέγησαν περισσότερες από 6.500 παράνομες παγίδες και απελευθερώθηκαν εκατοντάδες χταπόδια.

 

Ο Καβαλιώτης επιστήμονας, Θανάσης Τσίκληρας, που είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στην “Καθημερινή” ανέφερε πως η αλιεία χταποδιών με «παγίδες» πραγματοποιείται με τρεις τρόπους: με βωλκούς (δικτυωτοί σάκοι), με πλαστικές παγίδες (που συνήθως είναι πλαστικά δοχεία για ελιές, δεμένα σε σειρές) και με κιούρτους (παγίδες από σύρμα). 

 

Κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι πλαστικές παγίδες απαγορεύονται και πρέπει να βγαίνουν από το νερό. Επιπλέον, ο κάθε επαγγελματίας ψαράς επιτρέπεται να έχει έως 1.500(!) πλαστικές παγίδες ανά σκάφος, οι οποίες να έχουν σήμανση σε ποιον ανήκουν και να μην τις ποντίζει σε βάθος μικρότερο των 10 μέτρων.

 

«Κάθε 2-3 μέρες οι ψαράδες ανασηκώνουν τα δοχεία από τον βυθό με βίντσι, βγάζουν τα χταπόδια από μέσα με το χέρι ή με γάντζο και επανατοποθετούν τις παγίδες στον βυθό», εξηγεί ο κ. Τσίκληρας. «Ολόκληρο το Θρακικό Πέλαγος, από την Καβάλα έως τον Εβρο, είναι γεμάτο με παγίδες, γιατί εκεί ζουν τα περισσότερα χταπόδια στη χώρα μας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες. Το πρόβλημα είναι ότι ο κάθε ψαράς έχει ποντίσει δεκάδες χιλιάδες πλαστικά δοχεία, με αποτέλεσμα να γίνεται υπεραλίευση των χταποδιών».

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.