O Γιώργος Σεφέρης και το αξιομνημόνευτο έργο του ζωντανεύουν και πάλι μέσα από την έκθεση «Με τον τρόπο του Γ.Σ.», που διοργανώνεται από την IANOS Αίθουσα Τέχνης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της την 21η Μαρτίου 2016, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της Αθήνας μέχρι και τις 6 Μαΐου 2016. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Καβάλα, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ Φιλίππων στον Έλληνα νομπελίστα ποιητή.

Πηγαίνοντας σ' αυτή την έκθεση, μπορεί κανείς να δει το φυσικό ελληνικό τοπίο και το αρχαίο κάλλος μέσα από τη σεφερική ματιά, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτραίτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα των δύο μεγάλων πολέμων και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας που τους ακολούθησε, έμπνευση από συγκεκριμένα ποιήματα και εικονογραφήσεις στίχων, αλλά και αξιόλογες συνεργασίες του καλλιτέχνη. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα μωσαϊκό εικόνων, το οποίο «σκιαγραφεί» με ενάργεια την προσωπικότητα του σημαίνοντα Έλληνα ποιητή.

Η Ίρις Κρητικού, που έχει αναλάβει την επιμέλεια αυτής της δραστηριότητας στην καρδιά της Αθήνας, μιλώντας για την έκθεση, μας εξηγεί πως «μία ομάδα 30 περίπου καλλιτεχνών πραγματεύεται άλλοτε το πορτραίτο και τον εσωτερικό κόσμο του ποιητή, και άλλοτε επιλέγεται ένας στίχος συγκεκριμένος, ο οποίος και εικονογραφείται, ενώ όλοι μαζί προσπαθούν να συνομιλήσουν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής. Η έκθεση εστιάζει στον κόσμο του βιβλίου και στον κόσμο του συγγραφέα. Ο Σεφέρης είναι ένας από τους ποιητές που αφορά ιδιαίτερα τους εικαστικούς καλλιτέχνες, διότι κάθε στίχος, κάθε μία ξεχωριστή λέξη, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο εξ' ολοκλήρου έργο, και το έναυσμα για τη δημιουργία ενός διαφορετικού σύμπαντος».

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι «νέων αλλά και διακεκριμένων καλλιτεχνών, γεγονός που δημιουργεί μία άκρως γόνιμη συνομιλία, διότι ο καθένας από τους συμμετέχοντες επιλέγει το δικό του προσωπικό σημείο στίξης και γι' αυτό, ενώ όλοι μιλούν για το ίδιο πράγμα, κάθε έργο είναι απολύτως διαφορετικό». Κλείνοντας την παρουσίαση της ευφάνταστης αυτής έκθεσης, η Ίρις σημειώνει πως, «σε μία εποχή όπου τα πράγματα είναι σκοτεινά και δύσκολα, το να μπορούμε να καταπιανόμαστε με την ποίηση, και να μιλάμε για όσα κρύβονται πίσω από τις γραμμές, που μιλούν στην καρδιά μας, είναι μία παραγωγική διαδικασία και παρηγορία - τόσο για τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό, όσο και για τους θεατές».