Πλήθος πιστών προσήλθε και φέτος στη Νέα Ηρακλείτσα και στην εκκλησία της Παναγίας, για να τιμήσει τα Εννιάμερα της Θεοτόκου την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Κάθε χρόνο αναβιώνουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας.
Ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι με πολύ κόσμο να δίνει το παρών. Υπήρξαν δυσκολίες για να μπεις στο χωριό λόγω του κόσμου που βρισκόταν εκεί. Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.
Λίγα λόγια για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Νέας Ηρακλείτσας
Η παράδοση θέλει τρεις μοναχές, την Αγνή, την Τατιανή και την Παϊσία, το 1700 να εγκαθίσταται σε ένα ερειπωμένο πύργο στην παλιά Ηρακλίτσα, έναν πύργο που οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν στοιχειωμένο γιατί τα βράδια ακούγονταν θόρυβοι και εμφανίζονταν οπτασίες γυναικών.
Ο φόβος και η ανησυχία των τριών μοναχών έδωσαν τη θέση τους στο δέος και τον θαυμασμό, όταν καθώς έσκαψαν σε έναν τοίχο του πύργου διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχε μια μικρή κρύπτη και μέσα εκεί πίσω από ένα καντήλι μια εικόνα της Θεοτόκου.
Για την Παναγία τη Φανερωμένη ή Παναγία της Κρύπτης η παράδοση, οι Γραφές, αλλά και τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία θέλουν να έχει αγιογραφηθεί από τα χέρια του Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ μέχρι τις μέρες μας έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα της εικόνας.
Προς τιμήν της Παναγίας Φανερωμένης, ο ερειπωμένος πύργος μετατράπηκε σε παρεκκλήσι. Το 1922 η εικόνα μαζί με όλα τα ιστορικής αξίας κειμήλια μεταφέρθηκαν στη Μονή Ιβήρων, ώστε να προστατευτούν από τη θηριωδία των Οθωμανών.
Το 1932, με την αγαθή προαίρεση των μοναχών, η ιερά εικόνα μεταφέρθηκε από την Μονή Ιβήρων στο λιμανάκι της Νέας Ηρακλείτσας. Τότε, πλήθος κόσμου με βαθιά συγκίνηση υποδέχθηκαν την Παναγία Φανερωμένη στη νέα της πατρίδα. Η εικόνα τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και σύμφωνα με την παράδοση γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου, δηλαδή εννέα μέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Δείτε φωτογραφίες από το πανηγύρι και τις ουρές των αυτοκινήτων: