Εικόνες που σοκάρουν στο Β΄ Νεκροταφείο Σερρών φέρνει στη δημοσιότητα το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

 

Ανθρώπινα οστά πεταμένα και στοιβαγμένα μέσα σε σακούλες.

 

Λόγω της έλλειψης χώρου εφαρμόζεται η πρακτική της εκταφής του νεκρού μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς  της λειτουργίας των Νεκροταφείων, το προσωπικό οφείλει να ενημερώσει την οικογένεια για την υποχρεωτική εκταφή, μερικές εβδομάδες πριν.

 

Η οικογένεια στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνται και παράλληλα να διατυπώσει την επιθυμία της για την επανατοποθέτηση των οστών και να δεσμευτεί για την παρουσία της στο κοιμητήριο την καθορισμένη ημερομηνία εκταφής.

 

Το τυπικό εκταφής τελείται από το προσωπικό του κοιμητηρίου. Η αποκομιδή των οστών του νεκρού ακολουθείται σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας και το πρωτόκολλο που ορίζει η θρησκευτική , πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Όπως κατά το τυπικό της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης, η τοποθέτηση των οστών γίνεται σε λευκό σεντόνι μετά τον καθαρισμό τους με νερό και τον ραντισμό τους με βασιλικό και κρασί ενώ προηγείται τρισάγιο. Αν όμως δεν επιθυμεί τη φύλαξη τα οστά τον νεκρών ρίχνονται μέσα σε ένα βαθύ “πηγάδι” που το ονομάζουν χωνευτήρι.

 

Ωστόσο οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΕΠΙΛΟΓΕΣ, με τα οστά νεκρών μέσα σε νάιλον σακούλες σκουπιδιών, να ξεχύνονται έξω από αυτές, στοιβαγμένες και στρυμωγμένες σε μια άκρη του οστεοφυλακίου είναι σοκαριστικές

 

 

Η υπεύθυνη για τα Νεκροραφεία και Αντιδήμαρχος Μάγδα Μπάρμπα παραδέχθηκε πως όντως υπάρχει πρόβλημα καθώς τα χωνευτήρια και τα δύο είναι γεμάτα εδώ και πολύ καιρό,  γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν λιγότερες εκταφές  προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, ώστε να δημιουργηθεί και 3ο χωνευτήριο.

 

Δείτε το βίντεο