Πέθανε σε ηλικία 47 ετών ο δημιουργός του Jazler, Χρήστος Βαλασέλλης, διευθυντής του Aeolos Tv.

 

Ο Χρήστος Βαλασέλλης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

Ο Βαλασέλλης ήταν αγαπητός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στη Λέσβο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άνοιξε ραδιοφωνικό σταθμό στη Μυτιλήνη παίζοντας μουσική από κασέτες και ήταν εκείνος που δημιούργησε το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα αναπαραγωγής τραγουδιών και διαφημίσεων, το γνωστό Jazler, που υιοθετήθηκε από όλους σχεδόν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. 

 

Το δημιούργημά του το αναβάθμιζε συνεχώς, ενώ εντάχθηκε και στα εκθέματα  του Μουσείου Τηλεοπτικής ιστορίας.

 

 

Η τηλεοπτική του οικογένεια στην ιστοσελίδα της τηλεόρασης Αίολος γράφει: 

«Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 49 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Διευθυντής του Aeolos Tv και δημιουργός του Jazler ιδιοκτήτης του Slam 101,5 Χρήστος Βαλασέλλης. Ένας χαρισματικός άνθρωπος- η ψυχή και η καρδιά του Jazler και του  Aeolos TV – βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του. Η οικογένεια του Aeolos TV έχει σιγήσει, θρηνώντας αυτή τη μεγάλη και αναπάντεχη απώλεια».

 

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 15:30 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία στον ναό Αγίας Τριάδος Μυτιλήνης. Αντί στεφάνων, θα δοθούν χρήματα στο Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βοήθεια για το Παιδί «Help» στον λογαριασμό GR 3001104150000041529613691 (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ).

 

Επίσης, έξω από την εκκλησία θα υπάρχει ειδικό κουτί που θα συγκεντρώνονται χρήματα για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» – Παράρτημα Λέσβου.

 

Ο Βαλασσέλης γεννήθηκε στην Αυστραλία, και «άρπαξε», όπως έλεγε το μικρόβιο της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, 13 ετών, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερς. 

 

Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε! Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, συνειδητοποίησε ότι του άρεσε η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής. 

 

Παράλληλα έχοντας αποκτήσει εμπειρία, είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους παραγωγούς με τον υπολογιστή. 

 

Όταν οι… σούπερ ντούπερ τεχνολογικά του 1994 σταθμοί είχαν φτιάξει… ρομπότ που έβαζε στη δισκοθήκη το cd να παίζει, o Χρήστος έκανε κάτι πολύ πιο απλό, τον Jazler!

 

 

Τι κάνει ο Jazler

 

Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα, όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας. Αυτό είναι το υπερ-πολύτιμο Jazler! 

 

Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να τον φτιάξει, αλλά το έκανε. Και το πρόγραμμα είχε και νονά! Τη φίλη του Χρήστου, την Εύα, με την οποία ήταν για καφέ όταν έγινε η… «βάφτιση». Της εξηγούσε τα προβλήματα που συναντούσε με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη. Και η βάφτιση ολοκληρώθηκε!

 

 

Και πού βρίσκεται;

 

Όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, τα μεγάλα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Χρήστου. 

Αλλά το πρόγραμμα έχει βγει και εκτός Ελλάδας, όλα τα Βαλκάνια, η Ισλανδία, κοινοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον Jazler!

 

Ο πρώτος τηλεοπτικός Jazler 2003, του Χρήστου Βαλασέλλη εντάχθηκε στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας. 

 

 

Συνέντευξη του στο ραδιόφωνο stonisifm το 2022.

 

πηγή: stonisi.gr