Σαφή θέση κατά του γκρεμίσματος του φράχτη που έχει στηθεί στον Έβρο παίρνει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκαλώντας όμως διάλογο με τους πολίτες.

 

Στη σελίδα του στο facebook, ο Γιώργος Παυλίδης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

 

«Η Ελλάδα έχει επίσημα σημεία διέλευσης προσώπων στα σύνορά της με την Τουρκία.

Γιατί ζητούν να γκρεμισθεί ο φράκτης;»

 

Αρκετοί πολίτες απαντούν επικροτώντας στο σχόλιο Παυλίδη, υπήρξε ωστόσο και το σχόλιο ενός δημοσιογράφου της Κομοτηνής που προκάλεσε συζήτηση.

 

Πρόκειται για τον Λευτέρη Γλερίδη από τη Φωνή της Ροδόπης ο οποίος έγραψε στον περιφερειάρχη:

 

«Γιατί προφανώς κ. Παυλίδη αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο, εφόσον αναγκάζει τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Αύξηση των πνιγμών μετά την τοποθέτηση του φράχτη. Για ανθρωπιστικούς δηλαδή λόγους υπάρχει αυτό το αίτημα. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι δεν σας διαφεύγουν. Η λύση δεν είναι ούτε ο φράχτης ούτε η Ευρώπη - Φρούριο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού!»

 

Η απάντηση Παυλίδη:

 

«Δεν μου διαφεύγει. Το ανθρωπιστικό πρόβλημα μας συγκλονίζει όλους. Ο φράχτης φταίει; Εάν η Ευρώπη θέλει, ανοίγει συμφωνημένο ελεγχόμενο διάδρομο, με συγκεκριμένο προορισμό και αντί για κατεδαφίσεις, υπάρχουν σημεία διέλευσης. Λάβετε υπόψη σας ότι μία Χώρα με επίσημες εισόδους είναι υποκριτικό και ακατανόητο να μην τις χρησιμοποιεί και να καταφεύγει σε "γκρεμισμα" του φράκτη.

 

Σήμερα οι Γερμανοί αποφάσισαν "διαλογή" επί των συνόρων. Τους λοιπούς θα τους επαναπροωθούν πίσω. Δηλαδή σε μας. Εκτίμηση μου είναι ότι, εάν επιτραπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος, τότε σε 15 μέρες θα εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες η δε κατάσταση θα καταστεί χαοτική και ανεξέλεγκτη. Θα διασυρθούμε και από ανθρωπιστικής πλευράς παγκοσμίως, λόγω αδυναμίας της χώρας μας.

Δεν νομίζετε όμως, ότι, χωρίς διάδρομο, χωρίς χώρα προορισμού στην Ευρώπη, απλώς μετακινείται το πρόβλημα από την Τουρκία στην Ελλάδα;

Μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό;»

 

Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον κ. Γλερίδη να ανταπαντά:

 

«Και όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο φράχτης αποτελεί την κυριότερη αιτία για την αύξηση των πνιγμών. Μακάρι να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι επίσημες είσοδοι όμως οι πρόσφυγες δεν τις προτιμούν για τους γνωστούς λόγους (απέλαση, κράτηση, επαναπροώθηση κλπ). Όπως επίσης γνωρίζουμε όλοι ότι προορισμός τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά η κεντρική Ευρώπη. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει και η κυβέρνηση. Λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με εξασφάλιση ασφαλών διόδων προς την Ευρώπη και συνδρομή προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προς το παρόν με τον φράχτη γινόμαστε αυτουργοί όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στα παράλια της Μεσογείου.

 

Γιώργος Παυλίδης:

«Ήμουν σαφέστατος, νομίζω. Κυβέρνηση έχουμε, διόδους έχουμε. Καλό βράδυ.»

 

Λευτέρης Γλερίδης:

«Κατανοητή η απάντηση αλλά προέχουν οι ανθρώπινες ζωές. Ας δώσουμε σημασία πρώτιστα σε αυτές και ας μη ξεχνάμε ότι και οι παππούδες μας κάποτε τους ίδιους δρόμους της προσφυγιάς ακολούθησαν. Καλό βράδυ εύχομαι».

 

Γιώργος Παυλίδης:

«Όλοι είμαστε ευαίσθητοι σε όσα τραγικά συμβαίνουν. Μάλλον δεν ήμουν κατανοητός. Εάν θέλουμε υπάρχουν δρόμοι...»