Η ακρίβεια σε αγαθά και υπηρεσίες δεν φαίνεται να φρέναρε τους πολίτες να γεμίσουν τραπέζια και να κάνουν κρατήσεις σε νυχτερινά κέντρα.

 

Διαφορετικές, από όλες τις απόψεις, είναι οι φετινές γιορτές, καθώς από τη μία υπάρχει απελευθέρωση από τα μέτρα του κορονοϊού και από την άλλη οι αγορές για δώρα και το γιορτινό τραπέζι γίνονται υπό την σκιά των ανατιμήσεων και το τσουνάμι ακρίβειας που δέχεται από την άνοιξη ο πλανήτης. 

 

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», λήφθηκαν νωρίτερα καθώς οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες και τα φετινά Χριστούγεννα προβλέπονταν δύσκολα για την τσέπη του καταναλωτή, που είχε να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή κρίση με το τρελό ράλι στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

 

Ωστόσο, οι καταναλωτές που ακόμη δεν κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τη θέρμανσή τους λόγω του ευνοϊκού καιρού, φαίνεται πως φέτος «διψούσαν» για να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα όπως… παλιά, πριν την εμφάνιση του COVID-19. 

 

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, που διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου, φέτος οι 7 στους 10 θα ψωνίσουν λιγότερο σε σχέση με το 2021, αλλά όλοι θα στρώσουν τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια και οι περισσότεροι θα βγουν να γιορτάσουν σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια.

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως όλοι θα ψωνίσουν αλλά σίγουρα θα πάρουν μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με άλλες χρονιές. Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί ότι στις μεγάλες πίστες τις ημέρες των εορτών επιστρέφει το ταμπλ ντοτ ( table d’hôte), όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η προσαύξηση που υπάρχει στις τιμές των φιαλών τις παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παρόλο τα υψηλά ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι θαμώνες, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης της Θεσσαλονίκης είναι sold out.

 

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

 

Τα δείγματα γραφής από τον Οκτώβριο, έδειχναν ότι οι τιμές θα έχουν ανεβούν ανεξέλεγκτα στα κρεατικά τα φετινά Χριστούγεννα. Η αύξηση τελικά για τα πουλερικά, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας κυμαίνεται στο 15-20%, αλλά για την γαλόπουλα και το αρνί δεν υπάρχει καμία διαφορά στην τιμή συγκριτικά με πέρσι.

 

«Η τιμή της γαλοπούλας παρουσίασε αύξηση 3% στην χονδρική, αλλά αποφασίσαμε να την αφομοιώσουμε εμείς και να μην φτάσει στον καταναλωτή. Οπότε δεν υπάρχει καμία αύξηση στο κρεοπωλείο για την γαλοπούλα, όπως και για τα αρνιά. Για τα αμνοερίφια βοήθησε ότι οι εξαγωγές προς την Ισπανία δεν έγιναν όλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα και να μην έχουμε αυξήσεις» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

 

Όποιος επέλεξε όμως να αγοράσει χοιρινό κρέας, αγόρασε με αυξημένη τιμή περί 15% (από 6.90 ευρώ το κιλό), όπως και στα πουλερικά η αύξηση είναι 15% (4 ευρώ το κιλό). Η ακριβότερη επιλογή είναι το μοσχαρίσιο κρέας, που η αύξηση τιμής φτάνει στο 20%. 

 

«Οι παραγγελίες ξεκίνησαν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Οι πελάτες δεν μειώθηκαν, οι ίδιοι ψώνισαν και φέτος αλλά λιγότερη ποσότητα. Προτίμησαν να πάρουν λίγο απ’ όλα. Φαίνονταν όμως ότι όλοι ήταν σκασμένοι και πως ήθελαν μετά από δύο χρόνια με περιοριστικά μέτρα να γιορτάσουν και να ξεφύγουν από την μιζέρια της εποχής» τονίζει ο κ. Κεσίδης.

 

Σύμφωνα με επιτόπιες τιμοληψίες, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 έως 8 άτομα με όλα τα εδέσματα θα κυμανθεί φέτος από 92,55 έως 127,07 ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει μία αύξηση από πέρσι κατά 11,6 έως 12,1%. Χαρακτηριστικά, για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6-8 ατόμων αν επιλέξουν γαλοπούλα θα δώσουν 39,10 ευρώ για πέντε κιλά, 26,05 για πέντε κιλά χοιρινό, 2,79 ευρώ για 3 κιλά πατάτες, 2,56 ευρώ για 4 μαρούλια, 3,20 ευρώ για 2 κιλά τομάτες, 11,45 ευρώ για 1 κιλό φέτας, 4 ευρώ για δυο κιλά μήλα και πορτοκάλια, 15 ευρώ για ένα κιλό μελομακάρονα συν τα αναψυκτικά και τις φιάλες αλκοόλ που θα επιλέξει.

 

Ρεβεγιόν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

 

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και τα πρώτα πλήρως απελευθερωμένα Χριστούγεννα, οδήγησαν εστιατόρια και ξενοδοχεία να δημιουργήσουν ειδικά μενού για τα ρεβεγιόν. Σχεδόν όλα τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν ετοιμάσει ειδικές βραδιές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με μουσικές εκδηλώσεις και μενού με διακεκριμένες υπογραφές.

 

Στα ξενοδοχεία της πόλης, το κόστος ανά άτομο για τα ρεβεγιόν αρχίζει από 65 ευρώ και φτάνει έως και 170 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ χρεώνεται εξτρά. 

 

Η υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία τις ημέρες των εορτών, προϊδεάζει και για τη μεγάλη συμμετοχή στα ρεβεγιόν. «Με δεδομένο ότι υπάρχει πληρότητα 100% το σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς και 75% πληρότητα για τα Χριστούγεννα, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επισκέπτες της πόλης κατά την διάρκεια των εορτών προχέονται κυρίως από άλλες πόλεις της χώρας. «Στο 70% οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης είναι από επισκέπτες εσωτερικού και στο 30% από το εξωτερικό» σημειώνει.

 

Στα εστιατόρια της πόλης οι τιμές ανά άτομο για τα ρεβεγιόν κυμαίνονται από 55 ευρώ έως 120 ευρώ. Τα καλέσματα μέσω των social media ξεκίνησαν από νωρίς και γρήγορα οι λίστες άρχισαν να γεμίζουν. «Έχουμε κρατήσεις μέχρι και από την Αθήνα για τα ρεβεγιόν. Φαίνεται πως το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι καλύτερο από των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο ιδιοκτήτης εστιατορίου και μπαρ Γιώργος Καραπαπάζογλου. «Είμαστε σίγουροι, ειδικά για το κέντρο της πόλης, ότι από νωρίς θα γίνεται χαμός τις παραμονές των εορτών» σημειώνει.

 

«Φωτιά» στις πίστες

 

Μετά από δύο χρόνια, τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα θα λειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς στην ώρα, στην χωρητικότητα και τη μουσική. Φέτος, τα ρεβεγιόν στα μπουζούκια θυμίζουν άλλες παλιές εποχές, καθώς τα τηλεφωνήματα σε μετρ δεν σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν από τις αρχές του Δεκέμβρη.

 

«Ο κόσμος δείχνει φέτος να διψά για διασκέδαση και αποτυπώνεται στις πληρότητες που υπάρχουν για τις γιορτές. Δύο χρόνια μετά τις απαγορεύσεις και την αποχή από τα κέντρα διασκέδασης, φαίνεται πως όλοι θέλουν να βγουν και να διασκεδάσουν παρά το κύμα ακρίβειας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είμαστε γεμάτοι για τις γιορτές» λέει ο μετρ γνωστού νυχτερινού κέντρου στην πόλη, Μάριος Νικόπουλος.

 

Σχεδόν όλα τα νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν να δέχονται κρατήσεις για τα Χριστούγεννα, μερικά και για την Πρωτοχρονιά, από την Πέμπτη. Τις ημέρες των εορτών, θα έχουν όλα προσαύξηση στις τιμές της τάξης 10-30%.

 

Στο νυχτερινό μαγαζί, όπου εμφανίζεται ο Στέλιος Ρόκκος με την Λένα Ζευγαρά η σπέσιαλ φιάλη θα ανέβει από τα 260 ευρώ στα 290 ευρώ, ενώ η απλή φιάλη θα κοστίζει 220 ευρώ. Στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Πέτρος Ιακωβίδης με την Ζόζεφιν και τον FY, διαμορφώνονται τρεις ζώνες για τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η απλή φιάλη κοστίζει 180 ευρώ, η σπέσιαλ 210 ευρώ και η πρίμιουμ 280 ευρώ. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο μαγαζί θα ισχύουν άλλες τιμές για την Πρωτοχρονιά με την απλή φιάλη να φτάνει στα 210 ευρώ και η σπέσιαλ στα 280 ευρώ.

 

Στην ίδια περιοχή, στα Σφαγεία, στο μαγαζί όπου εμφανίζεται ο Θοδωρής Φέρρης και η Κατερίνα Λιόλιου οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 20-30 ευρώ, με την σπέσιαλ φιάλη να φτάνει τα 190 ευρώ. Στο κέντρο της πόλης, στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Νίνο και ο Νικηφόρος η σπέσιαλ φιάλη φτάνει στα 250 ευρώ.

 

Στα περισσότερα μαγαζιά όλα τα πρωτοκλασάτα τραπέζια έχουν διαφορετικές τιμές, που δεν καθορίζονται από τις τιμές της φιάλης αλλά από κατώτατο όριο κατανάλωσης. Για τα πρώτα τραπέζια, οι τιμές ξεκινούν από 1.500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και 3.000 ευρώ. Επίσης, στα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά ζητούν προκαταβολές για τις κρατήσεις των παραμονών και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

 

Χωρίς πίεση το ΕΣΥ τα φετινά Χριστούγεννα

 

Ανησυχία μπορεί να υπάρχει για τον επόμενο μήνα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ωστόσο μετά από δύο χρόνια είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση και οι γιατροί δεν ανησυχούν για πληρότητες στις ΜΕΘ.

 

«Πραγματικά τα δύσκολα πέρασαν, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Το αισιόδοξο είναι ότι τα στελέχη που υπάρχουν δεν είναι ικανά να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Ούτε η γρίπη και οι λοιπές αναπνευστικές λοιμώξεις δεν είναι ικανές να προκαλέσουν πνευμονίες και να χρειαστούν ασθενείς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. «Μπορεί το 2023 να τελειώνει ο πόλεμος με τον κορονοϊό, αλλά πρέπει τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. 

 

Πρέπει να προσέξουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να στελεχωθεί το ΕΣΥ, να μην ξαναβρεθούμε προ εκπλήξεων. Οι ιογενείς λοιμώξεις θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, ήταν μια προειδοποίηση για να προετοιμαστούμε για νέες απειλές που ίσως υπάρξουν ξανά από ζώα» τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

 

Το μικρό καλάθι στην αγορά

 

Παρά το πλημμυρισμένο από κόσμο κέντρο της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες, οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι για το τελικό ταμείο. Οι καταναλωτές το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να έκαναν έρευνα αγοράς και τελικά να αγόρασαν συγκεκριμένα πράγματα. «Ο κόσμος μπορεί να διψάει για τα φετινά Χριστούγεννά, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα αγοράσει ρούχα και δώρα. Υπάρχουν άλλες τρύπες που πρέπει να κλείσει. Δεν είναι προτεραιότητα τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

 

πηγή: makthes.gr