Πληθωριστικός «μποναμάς» σε όλα τα τρόφιμα, των οποίων οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

 

Αυξήσεις «φωτιά» καταγράφονται στα φετινά εορταστικά τραπέζια, με τις τιμές κρεάτων στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ) να αυξάνονται έως και 42% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο πληθωριστικός «μποναμάς» στο καλάθι στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στο 12,5%.

 

Μπορεί ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Νοέμβριο να «έκλεισε» στο 8,5%, εντούτοις μια ματιά στις τιμές χονδρικής στην κεντρική αγορά αποτυπώνει το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές για τα γιορτινά τραπέζια. 

 

Συγκεκριμένα, στο στατιστικό δελτίο με ημερομηνία 20/12/2022 που εξέδωσε ο Οργανισμός για τις τιμές των κρεάτων διαπιστώνουμε ότι οι μέσες τιμές χονδρικής των εγχώριων χοιρινών έχουν αυξηθεί ανά τύπο από 35% έως 42%, ενώ στο 34% ανέρχεται το ποσοστό αύξησης για τα χοιρινά εισαγωγής.

 

Οι αυξήσεις αυτές περνούν αυτούσιες στις τιμές λιανικής των κρεοπωλείων, ενώ με αύξηση της τάξεως μόλις του… 18,6% οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τις εγχώριες γαλοπούλες. Πιο φθηνές μεν, αλλά με την αύξηση να ανέρχεται στο 39% θα πωλούνται οι γαλοπούλες εισαγωγής.

 

Ακριβά θα το πληρώσουν όσοι επιλέξουν για φέτος το μοσχάρι, αφού τόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα καταγράφουν αυξήσεις από 23,6% έως και 25,5%. Αντίστοιχα οι μέσες τιμές για τα γιδοπρόβατα έχουν αυξηθεί κατά 37,5%.

 

Στον ορυμαγδό των αυξήσεων εξαίρεση αποτελούν τα αρνιά και τα κατσίκια, των οποίων οι μέσες τιμές για τα πρώτα έχουν υποχωρήσει κατά 4,4% και για τα δεύτερα κατά 2,76%.

 

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, σημαντική είναι η αύξηση στις πατάτες, με τις τιμές χονδρικής για τις εγχώριες να ανέρχονται σε 0,72 ευρώ, έναντι 0,55 πέρυσι, οι γαλλικές κοστίζουν 0,65 ευρώ από 0,50 πέρυσι και οι πατάτες Κύπρου 1,08 ευρώ από 0,85 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

 

Πάντως, στην πλειονότητα των λαχανικών και των φρούτων, φέτος οι τιμές είναι χαμηλότερες ή και παρόμοιες, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες (1 ευρώ), σε σχέση με πέρυσι.

 

Σχετικά με την κίνηση στην αγορά, όπως αναφέρει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η έντονη κινητικότητα, καθώς, επειδή πρόκειται για ευαλλοίωτα προϊόντα (κρέας και οπωρολαχανικά), οι καταναλωτές επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τις τελευταίες ημέρας.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη καταγράφονται αρκετές παραγγελίες από τον κλάδο της εστίασης και τις τουριστικές περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τον εφοδιασμό, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και καλεί τους καταναλωτές να επισκεφτούν την «Αγορά του Καταναλωτή» για να κάνουν τις αγορές τους σε πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές.

 

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, τα νοικοκυριά φέτος θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το οποίο θα είναι ακριβότερο από 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με πέρσι και κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. 

 

Ενδεικτικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι το αρνί 5 κιλών φέτος κοστίζει 44,95 ευρώ από 40,45 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή, πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 11% και το κιλό πωλείται στην τιμή των 8,99 ευρώ. Αντίστοιχα, η γαλοπούλα κατεψυγμένη 5 κιλών φέτος κοστίζει 24,50 ευρώ από 20,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι. 

 

Δηλαδή, πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 18,1% και το κιλό πωλείται στην τιμή των 4,90 ευρώ, ενώ η νωπή γαλοπούλα 5 κιλών κοστίζει φέτος 39,10 ευρώ από 34,25 ευρώ που κόστιζε πέρυσι, ήτοι αύξηση της τάξεως του 14,1%, με την τιμή κιλού να διαμορφώνεται 7,82 ευρώ. Αύξηση έως 13,7% καταγράφουν οι τιμές στα μελομακάρονα, ενώ έως 15% ακριβότερα πωλούνται φέτος οι κουραμπιέδες. 

 

Σημειώνεται ότι οι τιμοληψίες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σε ειδικευμένα καταστήματα λιανικής όπως ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ., καθώς και στη Βαρβάκειο αγορά.

 

πηγή: naftemporiki.gr