Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι είναι "αισιόδοξος" ότι η πανδημία της COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάποια στιγμή το 2023.

 

 

Οι δηλώσεις του σε μια ενημέρωση των ΜΜΕ γίνονται καθώς η Κίνα εγκαταλείπει την άκαμπτη πολιτικής της τής "μηδενικής COVID" και επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν μαζί με τον ιό, προκαλώντας ανησυχίες ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των μολύνσεων.

 

 

Μια επιτροπή του ΠΟΥ συναντάται ανά κάποιους μήνες, προκειμένου να αποφασίσει αν ο νέος κορονοϊός, που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στη Γιουχάν της Κίνας και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6,6 εκατ. ανθρώπων, εξακολουθεί να αποτελεί "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας" (PHEIC).

 

 

Ο χαρακτηρισμός έχει σκοπό να προκαλέσει μια συντονισμένη διεθνή απόκριση και θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει χρηματοδότηση για συνεργασία με σκοπό το μοίρασμα εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το τέλος της PHEIC, η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρχοβ είπε: "Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει".

 

 

"Αν υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κόσμος έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν για το ίδιο θέμα.

 

 

Πηγή: makthes.gr