Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας έθεσε, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ρωτώντας τους Υπουργούς, για το πως θα αποτρέψουν την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση μικρών παιδιών από επιτήδειους γονείς για λήψη επιδομάτων.

 

Αναλυτικά:

 

Κυρία, κύριοι Υπουργοί, Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των παιδιών των φαναριών και των παιδικών κλοπών. 

 

Όπως έχει διαπιστωθεί, κάποιοι γονείς γράφουν κανονικά τα

παιδιά τους στο σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μόνο και μόνο για να λαμβάνουν επιδόματα από την Πολιτεία κι εν συνεχεία παρατηρείται να μην τα στέλνουν ξανά να φοιτήσουν. 

 

Αντ’ αυτού τα παιδιά υποχρεώνονται να αναλίσκονται σε επαιτεία, κλοπές και οτιδήποτε άλλο τους ζητηθεί από τους ανάλγητους γονείς τους. 

 

Τη στιγμή που άλλα παιδάκια πάνε σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία, κάποια άλλα, σαν σύγχρονοι Όλιβερ Τουίστ,

εξωθούνται σε μια ζωή με σκληρότητα και αγριότητα. 

 

Αν όμως οι παραβάτες γονείς γνώριζαν ότι δεν θα πάρουν το επίδομα εάν δεν στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, είναι βέβαιο ότι δεν θα το διακινδύνευαν. 

 

Το άρθρο 214 του ν. 4512/2018, παράγραφος 17 ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι προϋπόθεση λήψης οικογενειακού επιδόματος είναι η εγγραφή και φοίτηση του τέκνου σε σχολείο.

 

Τεράστιες οι ευθύνες της Πολιτείας η οποία δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες κι όχι να ελέγξει αν οι εγγραφέντες μαθητές φοιτούν κανονικά σε σχολείο και αν κάποιοι επιτήδειοι λαβαίνουν επιδόματα που δε δικαιούνται. Τελικά, εκ των πραγμάτων, το «Κοινωνικό Κράτος» που τόσο πολύ διαφημίζεται φαίνεται να είναι μόνο στα λόγια και λιγότερο στα έργα.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση μικρών παιδιών από επιτήδειους γονείς για λήψη επιδομάτων;

 

2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της πραγματικής φοίτησης μαθητών σε σχολεία, προκειμένου να προβείτε σε χορήγηση επιδόματος;

 

3. Για ποιους λόγους το «Κοινωνικό Κράτος» το οποίο ευαγγελίζεστε δε θέτει ως προτεραιότητά του την πάταξη της παιδικής εκμετάλλευσης και εν έτει 2022 υπάρχουν

ακόμη φαινόμενα τέτοιου είδους;