Όταν παρατήρησε ότι άρχισε να επιθυμεί όλο και περισσότερο καφέ μέσα στην ημέρα, όταν είδε ότι ήταν «στην τσίτα» όλη την ώρα και ότι ενίοτε τα χέρια της έτρεμαν, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κόψει τον καφέ. Ο λόγος για τη δημοσιογράφο Julia Poggensee, η οποία επί καιρό έπινε μία με δύο κούπες καφέ την ημέρα, ξεκινώντας συνήθως με καπουτσίνο ή κάποιον ζεστό καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη.

 

Μία δύσκολη αρχή

 

Αποφάσισε αρχικά να κόψει τον καφέ για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να δει τα αποτελέσματα. Πολύ σύντομα παρατήρησε ότι αποζητούσε έναν καφέ τα απογεύματα, καθώς μετά το μεσημεριανό φαγητό τη βοηθούσε να συγκεντρωθεί.

 

Τη δεύτερη κιόλας μέρα, άρχισε να εμφανίζει πονοκεφάλους, οι οποίοι όμως έφυγαν μετά από μερικές ημέρες. Αυτό όμως που της έλειψε περισσότερο ήταν η κοινωνική πτυχή του καφέ, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας το να συναντιέται με φίλους σε μία καφετέρια.

 

 

Οι εναλλακτικές που βρήκε

 

Δεδομένου ότι προηγουμένως, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε το πρωί ήταν να ετοιμάζει τον καφέ φίλτρου, η Poggensee βρήκε έναν τρόπο να αντικαταστήσει αυτή την ρουτίνα, αλλά και τη μυρωδιά του καφέ.

 

Η πιο διαδεδομένη εναλλακτική είναι βέβαια το τσάι, το οποίο επιτρέπει να μειώσει κανείς την κατανάλωση καφεΐνης. Ενδεικτικά, μία κούπα πράσινο τσάι περιέχει περίπου 35 mg καφεΐνης κατά μέσον όρο, ενώ μία κούπα καφέ περιέχει από 102 έως 200 mg. Επίσης, καλά υποκατάστατα είναι το μαύρο τσάι, το club mate και το μάτσα, καθώς περιέχουν ποσότητες καφεΐνης και συνεπώς είναι ιδανικές για κάποιον που θέλει να τη μειώσει αντί να την κόψει εντελώς.

 

Εάν όμως θέλει κανείς να κόψει «μαχαίρι» τον καφέ, τότε η ίδια προτείνει να αντικαταστήσει κατευθείαν με νερό, ενδεχομένως με λίγο λεμόνι και τζίντζερ εάν θέλει γεύση, ή με καφέ δημητριακών (δεν περιέχει καφεΐνη) ή με τσάι από βότανα.

 

Η ίδια παραδέχεται πως τις πρώτες ημέρες της αλλαγής είχε λιγότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα, αλλά το συνήθισε μετά από μόλις μερικές ημέρες.

 

 

Πώς αισθάνεται τώρα

 

Έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες χωρίς καφέ άρχισε να αισθάνεται καλύτερα, να είναι πλήρως παραγωγική, ενώ τα χέρια της σταμάτησαν να τρέμουν και μάλιστα παρατήρησε πως καθάρισε και το δέρμα της. Στο τέλος του «πειράματος» η Poggensee αποφάσισε πως θα μειώσει την καφεΐνη και δεν θα την κόψει εντελώς, καθώς ήθελε να διατηρήσει την κοινωνική πτυχή του καφέ.

 

Για όσους αποφασίζουν να κόψουν τον καφέ σημειώνει πως το πιο σημαντικό είναι να βρουν το κατάλληλο υποκατάστατο. Τονίζει όμως, ότι τελικά για να αισθάνεται ξύπνια και παραγωγική, ο καλύτερος τρόπος είναι να κοιμάται καλά, να αθλείται, να τρώει σωστά και να μειώνει τον χρόνο που περνά μπροστά σε οθόνες.

 

πηγή: moneyreview.gr