γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

92 χρόνια πίσω τέτοιες μέρες η Καβάλα έβλεπε ένα στόχο δεκαετιών να γίνεται πράξη ήταν η θεμελίωση των έργων του λιμανιού της . 

 

Σύσσωμη η πόλη κατέβηκε στην παραλία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου του 1929 για να δει τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θεμελίωσε το Λιμάνι και μίλησε στους Καβαλιώτες από το μπαλκόνι του τότε Δημαρχείου στο Μέγαρο Τόκου  (σήμερα είναι η αρχαιολογική υπηρεσία ).

 

Χρόνια τώρα,  γράφω και υποστηρίζω,  ότι η ανάπτυξη ήρθε στον τόπο αυτό διαχρονικά από την θάλασσα. “Μέκκα” του καπνού γίναμε τον προηγούμενο αιώνα γιατί είχαμε πρόσβαση στην Θάλασσα, είχαμε λιμάνι, από εδώ έφευγαν για όλο τον κόσμο τα φημισμένα καπνά της ανατολής. 

 

Το λιμάνι μας είναι η πύλη της προόδου του τόπου μας , χαιρόμαστε όταν είναι γεμάτο πλοία και δραστηριότητες στο χερσαίο χώρο του.

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω τρεις φωτογραφίες από την κατασκευή του Λιμανιού που μου εμπιστεύθηκε παλιός Καβαλιώτης και όπως γράφω πάντα η .. γνώση πρέπει να ..μοιράζεται , δεν είναι για τα συρτάρια και τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

 Η δημιουργία του Λιμανιού ήταν οι άνθρωποι του , εκατοντάδες Καβαλιώτες αλλά και Θάσιοι εργάστηκαν στα έργα της ΕΡΘΑ τόσο στην κατασκευή του μόλου όσο και στην εξόρυξη και μεταφορά των υλικών κατασκευής. Δύο άτομα είχαν χάσει την ζωή τους στα έργα και συγκεκριμένα στις εκρήξεις για τα υλικά. 

 

Μάλιστα στην διάρκεια της τελετής θεμελίωσης το 1929 είχε γίνει αναφορά στα ονόματα τους και τοποθετήθηκε και πλάκα με τα ονόματα τους. Πλάκα ενθύμησης της θεμελίωσης τοποθετήθηκε τότε.. δυστυχώς δεν ξέρουμε που είναι … ίσως κάπου να υπάρχει … 

 

Στις φωτογραφίες το εργοτάξιο στην περιοχή της σημερινής Ιχθυόσκαλας , διακρίνεται το εκκλησάκι της Παναγούδας  αλλά και οι σιδηροτροχιές που μετέφεραν τους όγκους  γρανίτη στα πλοιάρια της ΕΡΘΑ . Η κατασκευή του μόλου από δύο διαφορετικές όψεις.