γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Κάθε γωνιά της όμορφης πόλης μας έχει την δική της ξεχωριστή ιστορία…

 

Στην πλατεία “28ης Οκτωβρίου 1940” , που για τους νέους Καβαλιώτες είναι η Πλατεία Καπνεργάτη γίνονται έργα ανάπλασης, όπως και στις παρακείμενες οδούς Αβέρωφ και Κασσάνδρου, ευχόμαστε το αποτέλεσμα να είναι όμορφο και λειτουργικό για την εικόνα της πόλης μας.

Το θετικό στοιχείο η πεζοδρόμηση της περιοχής και η δημιουργία ελευθέρων χώρων όπου θα κυριαρχεί ελπίζουμε το πράσινο, το υγρό στοιχείο και όχι το .. μπετόν.

 

Η πλατεία αυτή, μπροστά από το τεράστιο Καπνομάγαζο του Οθωμανικού Μονοπωλίου του περασμένου αιώνα είχε μεγάλα πλατάνια και αρκετά μαγαζιά γύρω από αυτήν που ξεκουράζονταν οι Καπνεργάτες στο μεσημεριανό τους διάλειμμα. 

 

Το φημισμένο τυπογραφείο “Αφοί Πετρόπουλοι” ήταν στην γωνία των οδών Αβέρωφ και Μεγάλου Αλεξάνδρου που ονοματοποιήθηκαν στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα εις ανάμνηση της έλευσης του θωρηκτού Αβέρωφ στην Καβάλα και φυσικά για τον μεγάλο Στρατηλάτη Αλέξανδρο τον Μακεδόνα.

Στην δεκαετία του 1960 , προς τα τέλη , μεταφέρθηκε εκεί το .. γκαράζ της Δημαρχίας και η υπηρεσία ύδρευσης που στεγάστηκε στο ισόγειο του κτιρίου.

 

Στην δεκαετία του 1980 ο αείμνηστος Δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης διαμόρφωσε ριζικά τον χώρο με την δημιουργία ουσιαστικά της πλατείας Καπνεργάτη προς τιμή των Καπνεργατριών και Καπνεργατών αυτής της πόλης.

Το 1984 τοποθετήθηκε το άγαλμα αλλά και τα δυο άλλα μνημεία δεξιά και αριστερά του χώρου, που το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία..

 

Οι επόμενοι Δήμαρχοι (Εριφυλλίδης , Σιμιτσής, Τσανάκα) φρόντισαν για την συντήρηση και την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο κτίριο του Δήμου, το οποίο είχε αγοραστεί από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίου.

 

Η ανάπλαση του ευρύτερου χώρου γίνεται επι Δημαρχίας Θ. Μουριάδη με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 

 

Για την ονομασία της πλατείας “28ης Οκτωβρίου 1940”  έχω γράψει στο παρελθόν .. και αφορά την συγκέντρωση των επίστρατων Καβαλιωτών την ημέρα εκείνη στο σημείο αυτό με σκοπό να αναχωρήσουν για το μέτωπο.. στα βουνά της Ηπείρου.