Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται κρατά σε εγρήγορση νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καθημερινά αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

 

Πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπολόγιζε πως με την αντικατάσταση, ο καταναλωτής θα εξοικονομήσει 20% στην ενέργεια. Βέβαια, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική -σχεδόν διπλάσια- εξοικονόμηση η οποία μάλιστα είναι εμφανής από την πρώτη ημέρα εγκατάστασης του ηλιακού.

 

Δεδομένου, τέλος, ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ακριβός, υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 4 χρόνια για να κάνει απόσβεση των χρημάτων που έδωσε. Αυτός ο υπολογισμός όμως είναι χωρίς την επιδότηση που έχει εξαγγελθεί.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο πρόγραμμα επιδότησης:

 

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πότε

 

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται δηλαδή να δοθούν οι σαφείς λεπτομέρειες γύρω στον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως ήδη το κονδύλι από το Repower EU έχει πάρει έγκριση από το Ecofin.

 

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πόσο

 

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα δίνει στους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το repowerEU. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα του «Αλλάζω συσκευή» που ξεκίνησε τελικά 7 μήνες μετά την ανακοίνωσή του. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά πιο γρήγορα, αφού υπάρχει και η πλατφόρμα και τα κριτήρια από το προηγούμενο πρόγραμμα. Η έκπτωση θα είναι από 30% έως 50%.

 

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποιοι

 

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όπως το «Αλλάζω συσκευή». Έτσι, παρότι αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και επίσημα μέσα στον Δεκέμβριο του 2022, το πιο πιθανό είναι πως η επιδότηση θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια - εισοδηματικά και κοινωνικά- που ίσχυσαν και στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δηλαδή:

 

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής

 

2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας

 

3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%

 

4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%

 

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.