Οι πάροχοι πρόκειται να κάνουν γνωστές τις ανταγωνιστικές χρεώσεις αύριο 20 Σεπτεμβρίου και έναντι του τρέχοντος μηνός εκτιμάται πως θα είναι ελαφρώς μειωμένες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ot.gr το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,599 με 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι αυτό επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες.

 

Την ίδια στιγμή, μεθαύριο 21 του μηνός η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Μοντέλο επιδότησης

 

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις.

 

Ωστόσο, το νέο μοντέλο θα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος.

 

Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

 

Με βάση τις πληροφορίες, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης.

 

Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

 

Όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση.

 

Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

 

Νέοι καταναλωτές ρεύματος

 

Αναφορικά με τον τρόπο επιχορήγησης των νοικοκυριών που για πρώτη φορά καταναλώνουν ρεύμα και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, οι πληροφορίες θέλουν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές.

 

Δηλαδή, όσοι για παράδειγμα αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά.

 

Άρα, λένε οι πηγές έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

 

Πηγή: Makthes.gr