Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη και του εξέθεσε σειρά ζητημάτων που απασχολούν της υπηρεσίες υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ο Βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για τη πορεία δημιουργίας της Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, κάτι που αποφασίστηκε μετά από σχετικές εισηγήσεις του Βουλευτή.

 

Επίσης, ανέφερε αναλυτικά τις ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες ιατρών καθώς και στην υπηρεσία του νεκροτομείου (διοικητικό υπάλληλο και νεκροτόμο), έθιξε τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο συνένωσης κλινικών, τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαστηριακούς ιατρούς της επαρχίας, και την ανάγκη για άνοιγμα θέσης ψυχολόγου στο ΚΕΘΕΑ Καβάλας.

 

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Βουλευτή πως

 

α) η Ογκολογική Κλινική και το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο προχωρούν,

 

β) θα λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις συνενώσεις κλινικών,

 

γ) θα δοθούν κίνητρα από τον ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς ιατρούς για να παραμείνουν,

 

δ) θα καλυφθούν τα κενά στο νεκροτομείο, και

 

ε) θα εξετάσει την ανάγκη για άνοιγμα θέσης ψυχολόγου στο ΚΕΘΕΑ Καβάλας.

 

Σχετικά με το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, ο Βουλευτής ανέφερε τις ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και πληρωμάτων ασθενοφόρων που έχουν παρατηρηθεί, και την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

 

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή πως θα δοθούν 240.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΥ Ελευθερούπολης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θα προσληφθούν 176 οδηγοί-διασώστες ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα μοιραστούν στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ελλείψεις σε όλη τη χώρα.

 

Για το ΚΥ Θάσου, ο Βουλευτής εξέφρασα εκ νέου την ανάγκη για δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των περίπου 30 αιμοκαθαρόμενων ασθενών-κατοίκων Θάσου, οι οποίοι μεταβαίνουν στην Καβάλα.

 

Επίσης, ο Βουλευτής έθιξε τις ελλείψεις σε ιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς-διασώστες που έχουν διαπιστωθεί, καθώς ανέφερε εκ νέου το πάγιο αίτημα των πολιτών για εβδομαδιαίες επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων Καρδιολογίας, Ψυχιατρικής, Γυναικολογίας, Οφθαλμολογίας και Οδοντιατρικής.

 

Όσον αφορά το ΚΥ Πρίνου, ο Βουλευτής ανέφερε την ανάγκη για πρόσληψη οδοντιάτρου (μονίμου/ επικουρικού), προκειμένου να καλύπτονται οι ασθενείς του νοτίου τμήματος του νησιού.

 

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της ενεργειακής αναβάθμισης ΚΥ Θάσου, η οποία έχει εξαγγελθεί. Ο Υπουργός εξέλαβε θετικά τη πρόταση του Βουλευτή για δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης, τον διαβεβαίωσε πως

 

α) θα εξεταστούν οι ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και θα δοθούν λύσεις,

 

β) η ενεργειακή αναβάθμιση προχωράει όπως έχει ανακοινωθεί, και

 

γ) θα φροντίσει να υπάρξουν επισκέπτες ιατροί για όλες τις ειδικότητες, ενώ εξέλαβε θετικά το ενδεχόμενο πρόσληψης οδοντιάτρου στο ΚΥ Πρίνου.

 

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία του ΚΥ Σταυρούπολης Ξάνθης το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο όγκο ορεινών χωριών της Π.Ε. Καβάλας. Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Βουλευτή για το ενδιαφέρον μέχρι και για το πιο ακριτικό χωριό της Π.Ε. Καβάλας και τον διαβεβαίωσε πως δοθούν 450.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση και 500.000 ευρώ για υποδομές.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό για άλλη εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Συζητήσαμε αρκετή ώρα για κάθε ένα ζήτημα που έχει διαπιστωθεί και αντιλήφθηκα το ειλικρινές ενδιαφέρον του για κάθε περίπτωση. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος γνωρίζοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των ΚΥ της Π.Ε. Καβάλας, κάτι που σίγουρα χρειάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα και συνεχίζουμε σ’αυτή τη κατεύθυνση.»

 

(δελτίο Τύπου Γιάννη Πασχαλίδης)