Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς. Θα έλεγα ότι δεν έχει κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα, όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι - όλοι μάλλον - δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση, με το θέμα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη στην ΕΡΤ με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

 

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προκλήσεις της Άγκυρας τέθηκαν «επί τάπητος» στην Ουάσινγκτον, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

 

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν πιστεύει ότι θα έχουμε «ήρεμα νερά» από εδώ και πέρα μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, επισήμανε: «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Όπως λένε και στο ΝΑΤΟ ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Επομένως διατηρούμαστε σε εγρήγορση. Δεν θα έλεγα σε συναγερμό ή επιφυλακή αλλά σε εγρήγορση». Εκτίμησε, δε, ότι μετά και τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, δεν θα επαναληφθούν γεγονότα όπως εκείνα του καλοκαιριού του 2020.

 

Για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αυτή την στιγμή μπαίνει στο club των F-35, όσον αφορά τις χώρες που θα προμηθευτούν αυτό το αεροσκάφος ασχέτως εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή ή δεν θα υπάρξει».

 

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το εάν θα συμμετάσχει η χώρα στη συμπαραγωγή του αεροσκάφους είναι κάτι που «θα το δούμε στην πορεία».