Συντετριμμένος από την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου είναι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο τον Ηλία Νικολακόπουλος ο οποίος έφυγε από τη ζωή (δες ΕΔΩ).

 

Ο κ. Λιβάνιος σε μια ανάρτηση του αναφέρεται στον φίλο και δάσκαλο που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσει. Κάνει λόγο για έναν σημαντικό δάσκαλο ζωής που καθόρισε την πορεία της σκέψης και της δράσης του.

 

Η ανάρτηση του κ. Λιβάνιου:

 

«Οτιδήποτε και αν γράψω για τον Ηλία είναι λίγο. Δεν μπορώ να αποχαιρετήσω ένα δάσκαλο και φίλο. Μου είναι αδιανόητο.

 

Μόλις πριν τρεις εβδομάδες ήμασταν μαζί στη Θεσσαλονίκη στην εκδηλωση για τον Δημοσθένη. Ο Ηλίας βαθειά συγκινημένος, είπε οτι όταν έφυγε ο Δημοσθένης έχασε ένα κομμάτι του εαυτού του.

 

Σήμερα εγώ νιώθω ότι έχασα το πιο καλό μου κομμάτι. Το κομμάτι που με έκανε να ψάχνω περισσότερο τα δεδομένα, να βλέπω την ουσία, να αναζητώ το καλύτερο και να μην ησυχάζω μέχρι να πετύχω το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Ο Ηλιας δεν ήταν μόνο ο καλύτερος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας. Δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που από τη δεκαετία του 1980 ταυτίστηκε με τις εκλογές. Δεν ήταν μόνο εκ των κορυφαίων ιστορικών. Ήταν όλα αυτά μαζί και πάνω από όλα ένας υπέροχος μοναδικός άνθρωπος.  Ένας εξαιρετικός πατέρας του Κωστή και της Αδριανής, ένας περήφανος παππούς και πνευματικός πατέρας πολλών επιστημόνων, που σήμερα διαπρέπουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

 

Για μένα αποτέλεσε την έμπνευσή μου και το απόλυτο πρότυπό μου. Απολάμβανα όσο τίποτα άλλο να μιλάει για ιστορία, για εκλογές. Κάθε συνάντηση μαζί του ήταν ένα μικρό σημαντικό μάθημα.

 

Τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. Καμία εκλογική βραδιά δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες.

 

Δεν μπορώ να σου πω αντίο. Μπορώ να σου πω καλή αντάμωση.

 

Και ένα τεράστιο ευχαριστώ. Αυτό που δεν πρόλαβα να σου πω από κοντά».